spacebg covers

juice ще е следващата голяма научна мисия на европа- официално jupiter icy
Мисия: Jupiter Icy moon Explorer - JUICE


JUICE ще е следващата голяма научна мисия на Европа!

Официално, Jupiter Icy moons Explorer – JUICE ще е следващата голяма мисия на Европейската Космическа Агенция. Фъв фокуса на мисията са трите ледени луни на Юпитер - Калисто, Ганимед и Европа.

ЕКА официално опевести това решение вчера на 2-ри май 2012год. Предвижда се апарата да стартира през 2022 г. от космодрума в Куру, Френска Гвиана с ракетата Ариана 5, пристигайки в системата на Юпитер през 2030 год. Там ще прекара най-малко три години в подробни наблюдения.

JUICE ще изучи атмосферата на Юпитер и как неговата магнитосфера взаимодейства с галилеевите луни. Апрата ще посети Калисто - най-осеяния с кратери обект в Слънчевата система, и Европа, където ще се опита да измери дебелината на ледената кора. Там също трябва да индентифицира места, кандидати за бъдещо проучване от ландери.

Накрая, космическия апарат ще влезе в орбита около Ганимед през 2032, където ще изучава ледената повърхност и вътрешната структура, включително и наличието на подземен океан.

Ганимед е единствената луна в Слънчевата система, за която е известно че притежава магнитно поле. Мисията ще наблюдава уникалните магнитни и плазмени взаимодействия на това поле с магнитосферата на Юпитер в детайли.

Юпитер е най-голямата сред големите планети в Слънчевата система и знанията за нея са много важни за изучаването на газовите гиганти, които непрекъснато се откриват около другите звезди. JUICE ще предостави по-добро разбиране за това как тези огромни планети се формират и стават дом на светове, които от своя страна биха могли да произведат живот.

Днешното съобщение е кулминацията на процеса, започнал през 2004 г., когато ESA се консултира с по-широката научна общност за определянето на цели за изследване на космоса от Европа през следващото десетилетие.

Резултата е програмата "Cosmic Vision", която е запланувана в периода 2015 - 2025 год. В нея са набелязани четири научни цели: Какви са условията за живот при формирането на планетите? Как работа Слънчевата система? Какви са основните закони на Вселената? Как Вселената се е родила и от какво е образувана?

През 2007 г. е изпратена "покана за мисии" около тези цели и резултата е множество предложения за L-class проекти, печелившата от които е JUICE.

Следващата покана за "Големи мисии" се очаква да бъде изпратена през 2013год.

  • 1520
  • 0
  • May 3, 2012

Коментар
Подобни публикации