spacebg covers

Eнцелад може да е претърпял катаклизъм в далечното минало
Мисия: Cassini–Huygens


Увеличаване

Работейки с данните от мисията "Касини", изследователите са открили доказателства, че Енцелад се е преобърнал почти наполовина. Теренът, който е бил по-близо до екватора е поел катастрофата и в крайна сметка сега е преместен в полюсите. Credit: NASA


Това е според едно скорошно проучване на данните от Касини. Учените са намерили доказателства, че оста на въртене на луната - линията прекарана през северния и южния полюс е преориентирана най-вероятно поради сблъсък с по-малко тяло някъде в праисторията, например астероид.

Изследвайки характеристиките на луната, екипът е показал, че Енцелад се е отклонил от оригиналната си ос на въртене с около 55 градуса - повече от половината от пътя към пълното преобръщане. Свидетелства за това са вериги от ниски площи или басейни, които опасват ледената повърхност и най-вероятно са вкаменелости от по-ранни екватори и полюси.

Районът около текущия южен полюс е геологично активен. Там съществуват дълги линейни пукнатини, тигровите ивици и екипът на мисията вярва, че астероидът е ударил точно този регион в миналото, когато той бил близо до екватора. Това обяснява и геоложката дейност, която е малко вероятно да се дължи на вътрешни процеси.

През 2005 г. Касини откри струите бликащи от тигровите ивици, което е доказателсво за подземния океан. Независимо дали той е създаден от въздействие или от някакъв друг процес, учените смятат, че разрушаването и създаването на теренните ивици ще предизвика част от масата да бъде преразпределена, причинявайки нестабилност в ротацията на луната. За стабилизацията са необходими повече от милион години през което време северно-южната ос ще се преориентира преминавайки през различни точки на повърхността - механизъм, който изследователите наричат "полярен скитник".

Идеята за полярния скитник, обяснява защо съвременните северен и южен полюс изглеждат напълно различни. Югът е активен и геологически млад, докато северът е покрит с кратери и изглежда много стар. Оригиналните полюси на луната биха изглеждали по-сходни един с друг, но катастрофата е причинила Енцелад да се преориентира до днешната си позиция.


  • 1417
  • 0
  • Jun 6, 2017

Коментар
Подобни публикации