spacebg covers

67P/Чурюмов - Герасименко е с неправилна форма
Мисия: Rosetta


Кометата, фотографирана от 12 000 км на 14 юли, 2014 год. Изображението е специално преработено.

Вече е сигурно - новата комета се състои от две части. Това стана ясно, след получаването на изображения направени на 14 юли от разстояние 12000 км. Нещо повече, дори има филм, който използва поредица от 36 изображения разделени през 20 минути и който предоставя една наистина зашеметяваща 360 градусова представа за цялостната и сложна форма на ядрото. Учените казват, че изображенията са изкуствено загладени, но те целят да покажат само цялостната форма на кометата. В действителност, повърхността ще се появи много по-грапава когато корабът се приближи още.

И така, най-отчетливото е наличието на двата отделни лоба. Едната част изглежда доста продълговата, а другата се появява по-закръглена. Всъщност това е доста обичайно, учените вече са срещнали подобни комети и астероиди, които са кръстени под общото име "контактно двойни". Наземните радари и космическите мисии са открили много такива тела, например Аресибо през 2008 год. е открил, че кометата "8P/Tuttle" се състои от две сфери. Мисията "EPOXI" през 2011 год. откри, че кометата "103P/Hartley 2" се състои от две части разделени от гладък регион. В допълнение, японската мисия "Хаябуса" посети астероидът "Итокава", която представи това тяло с две отделни секции със силно контрастни плътности.

Всъщност, сложността на "67P/Чурюмов - Герасименко (67/ЧГ)" е добре дошла, защото научните ползи от нейното изучаване ще са по-високи. Например, Розета ще изучи в детайли редицата възможности за това, как всъщност се е формирала.

Една от популярните теории е че, двата компонента са прелетели един покрай друг с ниски скорости и съответно са се слепили гравитационно. В днешно време това може да изглежда прекалено малко вероятно, но преди милиарди години, когато слънчевата система се е формирала, тези тела са изпълвали всичко наоколо и техните сблъсъци и взаимодействия са били обичайни. Нещо повече, смята се, че точно тези слепвания на най-малките градивни блокове са дали началото на планетите, тъй че, изучаването на подобна структура ще предостави уникална възможност за разбирането на физическите процеси отговорни за натрупването на маса и формирането на сегашния облик на слънчевата система.

Но съществува и друга възможност, може да се окажем свидетели на разпадането на кометното ядро. Вече е всеизвестно, че кометите се отличават с рехави структури, те по-скоро представляват купчина от чакъл, лед и прах, които изпитвайки силната гравитация на Слънцето или Юпитер бързо се разпадат. Пример за това е кометата "Шумейкър-Леви 9", която се разпадна преди навлизането в атмосферата на Юпитер преди 20 години. Сега учените не отричат възможността и тази комета да се разпадне.

Съществува още една възможност, някога 67/ЧГ да е била с кръгла форма, когато е обитавала далечните краища на слънчевата система. Когато обаче се е приближила до Слънцето, ледовете са се изпарили и ядрото е придобило сегашната си форма.

Учените дори не изключват възможността, ядрото да е претърпяло и сблъсък, който да е изтръгнал едната страна на кометата.

Всичко това ще стане ясно когато корабът пристигне и направи изображения с висока резолюция от които ще се сглоби истинската триизмерна гледка на тялото. Безценните спектроскопии, ще предоставят информация за повърхностния състав, което всъщност ще представлява солиден извод за историята на това тяло. В момента Розета е на по-малко от 10 000 km от ядрото и съвсем скоро на много от отворените въпроси ще бъде отговорено.

Credits: ESA/Rosetta


  • 1859
  • 0
  • Jul 18, 2014

Коментар
Подобни публикации