spacebg covers

хъбъл е наблюдавал образуването на нова планета астрономите с помощта на х
Мисия: Hubble Space Telescope


Хъбъл е наблюдавал образуването на нова планета.

Астрономите с помощта на Хъбъл са открили необорими доказателства за формирането на планета отдалечена на повече от 12 милиарда километра от своята звезда.

От почти 900-те планети открити до момента извън нашата Слънчева система, това е първият случай, когато подобен обект се намира на такова голямо разстояние. Новоформиращата се планета е в орбита около червеното джудже "TW Hydrae" отстоящо на 176 светлинни години от Земята в съзвездието "Хидра".
Увеличаване Тази графика показва празнината в протопланетния диск около "TW Hydrae". Тази структура се обяснява най-добре чрез наличието на невидима планета, която гравитационно засмуква материята. В лявата част на снимката, астрономите са блокирали инфрачервената светлина от звездата, така че може да се наблюдава структурата на диска. Илюстрацията в дясно показва празнината спрямо звездата. Credit: NASA, ESA, J. Debes (STScI), H. Jang-Condell (University of Wyoming), A. Weinberger (Carnegie Institution of Washington), A. Roberge (Goddard Space Flight Center), G. Schneider (University of Arizona/Steward Observatory), and A. Feild (STScI/AURA)



Хъбъл открива мистериозна празнина в прахово-газовия диск около звездата. Целият диск е 65 милиарда километра в диаметър а празнината е с ширина около 3 милиарда км. Тази пропаст се образува от новоформираща се невидима планета, която се очаква да бъде сравнително лека, с маса от 6 до 28 пъти масата на Земята. Широката орбита означава, че тя се движи бавно около своята звезда. Ако тя се намира в нашата слънчева система, тогава ще бъде отдалечена на два пъти разстоянието до Плутон от Слънцето.

Астрономите смятат, че образуването на планетите е процес с продължителност няколко десетки милиона години. Тяхното изграждане е чрез бавно, но постоянно засмукване на прах, скали и газ от протопланетния диск. Теорията сочи, че за да се образува планета на 7500 милиона км от своята звезда то е необходимо двеста милиона пъти по-дълго време отколкото планета отдалечена колкото Юпитер. Това е така, защото много по-бавната орбитална скорост и недостатъка на материята не позволяват по-бързи темпове. За сравнение Юпитер е 500 пъти по-близо до Слънцето и се е формирал за около 10 милиона години.

Но системата на TW Hydrae е само на 8 милиона години, което я прави малко вероятно място за формиране на подобна планета според тази теория. Усложняването идва и от фактът, че TW Hydrae е с маса само 55 процента от масата на Слънцето.

Алтернативната теория е, че една част от диска става гравитационно нестабилна и се самосвива. При този сценарий планетообразуването би могло да бъде по-бързо, само за няколко хиляди години.

По-щателното изследване на диска показва, че няма големи прахови зърна във външните региони. Наблюденията от големия радиомасив в Чили показва че праховите зърна с размерите на песъчинка напълно отсъстват след около 9 милиарда км от звездата.

Астрономите смятат, че за изграждането на планета трябва най-напред да се образуват най-малкото камъчета, преди да стане възможно формирането на по-голямо тяло. Загадките относно новия обект са доста и неговото обяснение всъщност е огромно предизвикателство за традиционните модели които съществуват в момента.

  • 1801
  • 0
  • Jun 17, 2013

Коментар
Подобни публикации