spacebg covers

Хиляда планети от мисията Кеплер
Мисия: Kepler


Увеличаване Космическият телескоп "Кеплер" е открил хиляда планети. Осем от тях са с размери подобни на земните и се намират в обитаемите зони около техните звезди. И осемте звезди обаче са по-малки и по-хладни от нашето Слънце. Търсенето продължава и за момента, резултатите са доста обнадеждаващи.

Космическата мисия "Кеплер", вече четири години наблюдава непрекъснато повече от 150 000 звезди и постепенно е натрупала информация за наличието на планети около тях.

До тук, данните са много ползотворни. Резултатът е откриването на цели 1000 нови екзопланети, а още 4000 чакат потвърждение. И това не са всичките данни - в бъдеще кандидатите ще нараснат още повече. Съвсем скоро са потвърдени три планети, които се намират в обитаемите зони около техните слънца. От тях две са много интересни, защото вероятно са скалисти, подобни на Земята.

Всеки резултат от тази мисия всъщност е една стъпка по-близо до отговора на въпроса дали сме сами във Вселената. Едно от най-първите неща е да се определи дали една планета е направена от скали, вода и каква е атмосферата. Но за целта, учените трябва да знаят нейните размери и маса. Когато масата не може да бъде определена пряко, астрономите я изчисляват от нейния размер и орбиталните характеристики.

Две от новите потвърдени планети, "Кеплер-438b" и "Кеплер-442b", са по-малки от 1,5 пъти диаметъра на Земята. "Kepler-438b" е отдалечена на 475 светлинни години от нас и е само 12% по-голяма от нашата планета. Тя обикаля около звездата си веднъж на всеки 35.2 дни. "Kepler-442b" е отдалечена на 1100 светлинни години и е 33% по-голяма от Земята, но обикаля звездата си веднъж на всеки 112 дни.

И двете планети орбитират около звезди по-малки и по-хладни от Слънцето, което означава, че и обитаемите зони са по-близки. Те със сигурност са скалисти светове и изглежда, вече не е далеч моментът, когато ще се срещнем със свят с умерен и влажен климат, като на Земята.

Всъщност, осем от кандидатите са с маси между 1 и 2 пъти масата на Земята и те орбитират точно в обитаемата зона около Слънцата си. От тези осем, шест обикалят около звезди, подобни на нашето Слънце по размер и температура. Остава само да се проверят от още две независими обсерватории.

Една планета, копие на Земята, която обикаля около звезда като Слънцето, ще бъде видима за около шест минути в годината, по методът който използва "Кеплер". Но мисията събира непрекъснато данни в продължение на четири години, което е достатъчно дълго, за да се появят земеподобни кандидати в земеподобни орбити. Изглежда че науката вече е много близо до откриването на копия на Земята, което всъщност са планетите които се търсят.

Освен дълбоките научни, философски дори религиозни последствия, откритието ще е и статистика. Оценките за това, колко често скалисти планети се появяват в обитаемите зони около звезди като нашето Слънце ще бъде ключова стъпка към разбирането на нашето място във Вселената - един хилядолетен открит въпрос.


  • 2178
  • 0
  • Jan 7, 2015

Коментар
Подобни публикации