spacebg covers

хершел е открил вода около стара въглеродна звезда с помоща на хершел е ус
Мисия: Herschel Space Observatory


Хершел е открил вода около стара въглеродна звезда.

С помоща на Хершел е установено, че ултравиолетовата звездна светлина е ключа към създаването на водата в космоса. Това е единственото обяснение защо умираща звезда е заобиколена от огромни облаци гореща водна пара.

Всяка рецепта се нуждае от тайна съставка. Когато астрономите открили неочакван облак от водна пара около старата звезда IRC 10216 с помоща на сателита Submillimeter Wave Astronomy през 2001 г., веднага започват да търсят източника. IRC 10216 принадлежи към класа на въглеродните звезди и не се смята, че образува много вода. Първоначално учените са заподозрели, че топлината на звездата, трябва да се изпарява комети, дори планети - джуджета за производството на вода.
Увеличаване Това изображение от Хершел е на звездата IRC 10216, известна също като CW Leonis - звезда, богата на въглерод, която изненада астрономите със намерената вода около нея. Цветния код на изображението показва звездата, заобиколена от плътен облак от прах, в три инфрачервени дължини на вълната. Синята светлина показва 160 микрона; зеленото е 250 микрона и червеното показва 350 микрона. Image credit: ESA/PACS/SPIRE/ Consortia

Хершел разкри, че тайната съставка за образуването на водата е ултравиолетовата светлина, тъй като водата е твърде гореща, за да е дошла от разрушаването на ледени небесни тела.

Източник: НАСА

  • 1508
  • 0
  • Apr 4, 2012

Коментар
Подобни публикации