spacebg covers

ферми разкрива че останката от суперновата -тихо- сияе в гама лъчи
Мисия: Fermi Gamma-ray Space Telescope


Ферми разкрива че останката от суперновата "Тихо" сияе в гама лъчи.

В началото на ноември 1572 г. наблюдателите от Земята стават свидетели на появата на "нова звезда" в съзвездието Касиопея. Тове е събитие, което и до момента е признато като най-яркото събитие наблюдавано с невъоръжено око на небето настъпило през последните 400 години. Тази нова звезда представлява взрив на свръхнова и е кръстена на датския астроном Тихо Брахе, който проучва обекта в най-големи подробности. Сега, данните събрани от космическия телескоп "Ферми" разкриват, че останките от разбитата звезда свети в високо-енергийни гама лъчи.

Това откритие, дава зелена светлина на астрономите, които се опитват да изучат източника на високоенергийните частици изпълващи галактиката. Всеки знае, че Земята непрекъснато е бомбандирана от космически лъчи, които са субатомни частици - главно протони движещи се през пространството с почти скоростта на светлината. Точно къде и как тези частици са постигнали такава невероятна енергия е дългогодишна мистерия, защото заредените частици лесно се отклоняват от междузвездните магнитни полета. Това прави невъзможно да се проследи източника на космическите лъчи. По-доброто разбиране на произхода на космическите лъчи е една от ключовите цели на Ферми. Неговия детектор LAT сканира цялото небе на всеки три часа и постепенно изгражда все по-дълбок поглед в гама-лъчи на небето. Тъй като гама-лъчите са най-енергичната форма на светлината, те служат като пътни знаци за местата, където се ускоряват частиците.

Учените казват, че където се произвеждат високо-енергийните гама лъчи, там са местата в които космическите лъчи взаимодействат с междузвездния газ и обикновената звездна светлина. Тези гама лъчи уловени от Ферми идват направо от източниците на космическите лъчи.
Credit: Gamma ray, NASA/DOE/Fermi LAT Collaboration; X-ray, NASA/CXC/SAO; Infrared, NASA/JPL-Caltech; Optical, MPIA, Calar Alto, O. Krause et al. and DSS

И понеже Тихо сияе в гама лъчи, новото откритие подкрепя идеята, че останките от свръхнови ускоряват частици превръщайки ги в космически лъчи. През 1949 г., физика Енрико Ферми - адаш на сателита, предполага че най-енергийните космически лъчи са ускорени в магнитните полета на междузвездните облаци. През следващите десетилетия, астрономите показват, че останките от свръхнови са най-добрите кандидати за този процес. Когато една звезда експлодира, тя се превръща в останка от свръхнова.

Тази останка се характеризира с бързо разширяваща се обвивка от горещ газ, ограничена от ударната вълна на взрива. Самия процес на формиране на гама лъчи е сложен. Когато ускорен протон от космическите лъчи, се сблъска с нормален протон от междузвездната среда, стават много неща. Едно от нещата обаче е, че се формира междинна частица - пион, която има маса само 14 процента от масата на протона. Тази частица след само 10 милион милиардни от секундата се разпада на двойка гама фотони, които донасят информацията за този процес до нас. Понеже се предполага, че междузвездната среда си е изпълнена с нормални частици навсякъде, източници на гама-лъчи в галактиката всъщност са източници и на космически лъчи.

Суперновата "Тихо" се намира на разстояние между 9000 и 11 000 светлинни години от нас. След повече от две и половина години сканиране на небето, LAT данните ясно показват, че района от небето, който е източник на GeV (милиард електрон волта) емисии в гама-лъчи е свързан с остатъка от свръхновата Тихо. За сравнение, енергията на видимата светлина е между 2 и 3 електрон волта.

Модела съставен от научния екип описващ емисиите се основава на наблюденията от LAT. Той е комбиниран с по-висококо енергичните проучвания TeV (трилион електрон волта) проведени от наземните съоръжения и с радио и рентгеновите данни. Учените заключават, че гореописания процес най-добре обяснява емисиите. Има и други процеси, които по нагледно са показани на следните филмчета.

Източник: НАСА

  • 2502
  • 0
  • Apr 1, 2012

Коментар
Подобни публикации