spacebg covers

Учените са наблюдавали как Титан взаимодейства със слънчевия вятър
Мисия: Cassini–Huygens


Увеличаване През по-голямата част от времето, повече от 95%, Титан е потопен в магнитосферата на Сатурн. Но през декември 2013 год, Касини е прелетял покрай луната точно в момента, когато Титан е бил незащитен и съответно облъчен от слънчевия вятър. Image Credit: NASA/JPL-Caltech

През по-голямата част от времето, Титан е потопен в магнитосферата на Сатурн, където е предпазен или не-чувства влиянието на слънчевия вятър. Но понякога, луната излиза извън тази огромна структура и чувства потока от заредени частици идващи от Слънцето.

Касини е прелетял покрай Титан на 1 декември, 2013 г., когато се е случило луната да бъде извън магнитосферата и точно тогава мощен изблик от радиация от слънцето достига системата на планетата. Това е първото пряко наблюдение на луната, изложена незащитена на увеличения поток от частици, което превръща срещата в много интересна.

Титан е достатъчно голям, че да може да се счита за планета, ако не обикаляше около Сатурн. Особеното при него е, че притежава своя собствена уникална атмосфера, която се отличава със специфичен химичен състав. Поради тази причина, учените не са знаели какво ще наблюдават когато слънчевия вятър достигне луната. Но когато това се случва, те са наблюдавали съвсем тривиална промяна на химията и очакваното постепенно изтичане на атмосферата.

Данните показват, че Титан се държи точно като Венера, Марс, дори комета, когато са изложени на грубата сила на слънчевия вятър. Неговата атмосфера взаимодейства точно по същия начин, по който го правят ненамагнетизираните органи в слънчевата система независимо от техния характер или разстояние от Слънцето. Очакванията вече са, че подобен резултат ще се получи и от мисията "Нови Хоризонти", която ще прелети покрай Плутон през лятото.

След повече от сто прелитания, най-накрая Касини е срещнал Титан потопен в слънчевия вятър. Това ще помогна да се разбере по-добре, как луните и планетите като Марс са съхранили или загубили своята атмосфера.


  • 2031
  • 0
  • Feb 4, 2015

Коментар
Подобни публикации