spacebg covers

това изображение от wise подчертава няколко звездообразуващи региони забелязват се пет различни ц
Мисия: Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE)


Това изображение от WISE, подчертава няколко звездообразуващи региони. Забелязват се пет различни центрове за зараждане на нови звезди. Най-големия и най-ярък облак, в горния десен ъгъл е известен като "Gum 22". Той носи името на австралийския астроном Колин Gum, който претърсва южното небе в началото на 1950-те за да търси региони като този. Той каталогизира 85 нови подобни области, именовани като Gum 1-85. Кратера "Gum" на Луната също е кръстен в негова чест.

По обратно на часовниковата стрелка от Gum 22, другите мъглявини в изображението са Gum 23 (част от един и същ облак като 22), IRAS 09002-4732, Бран 226 и Gum 25 намираща се долу в ляво. Има и няколко по-малки или по-далечни региони, разпръснати из изображението, които все още трябва да бъдат каталогизирани. Повечето от регионите се смятат за част от нашия спирален ръкав "Орион". Техните разстояния варират от около 4000 до 10 000 светлинни години от нас.
Увеличаване Image Credit: NASA/JPL-Caltech/WISE Team

Близо до долната дясна част на изображението се наблюдава много ярка зелена звезда. Но ярките звезди в изображенията от WISE, обикновено са сини, затова тази звезда е специална. Известна като IRAS 08535-4724, това е уникален вид звезда - гигант, наричана въглеродна звезда. Въглеродните звезди са сходни с червените гиганти, които са много по - голeми от Слънцето, светят ярко в повечето дължини на вълната, и са в късните етапи на живота си. Но те имат необичайно големи количества въглерод в техните външни обвивки. Астрономите смятат, че този въглерод идва или чрез конвекцията дълбоко от ядрото на звездата, или от близка съседна звезда, от която се засмуква. Последните данни показват, че на въглеродните звезди, като тази, ще сложат край на живота си чрез една изключително мощна експлозия, за кратко засенчвайки Слънцето един милион трилиона пъти.

Източник: WISE

  • 1441
  • 0
  • Mar 30, 2012

Коментар
Подобни публикации