spacebg covers

това е съставно изображение на северната част на галактическия куп abell 1758 разположен на около
Мисия: Chandra X-ray Space Observatory


Това е съставно изображение на северната част на галактическия куп Abell 1758, разположен на около 3,2 милиарда светлинни години от Земята, показващо последиците от евентуален сблъсък между две по-малки групи галактики. Рентгеновите данни от Чандра (синьото) разкриват горещия газ в купа, а данните от радиотелескопа Metrewave Radio Telescope (GMRT) в Индия (розовото) показват огромното "хало", генерирано от ултра-релативистки частици и магнитните полета в огромен мащаб. Оптичните данни от Digitized Sky Survey са оцветени в жълто.
Увеличаване

Проучването на това галактическо струпване и 31 други от Чандра и GMRT показва, че огромните радио-хала са създадени от сблъсъци между галактическите купове. Този резултат означава, че галактическите купове с радио-хала все още се формират, докато куповете без радио емисии все още не са натрупали необходимите количества материал. Резултатът също предполага, че релативистките електрони вероятно са ускорени от турболенциите генерирани от сливането между куповете.

Галактическите купове са най-големите структури във Вселената, които са свързани помежду си от гравитацията. Те подобно на по-малките купове или групи от галактики се сблъскват и сливат. Сблъскването между галактическите купове, като Abell 1758 или неговия братовчед Bullet Cluster, са сред най-енергичните събития във Вселената след Големия взрив. Тяхната степен на натрупване, постепенно се забавя през последните 7 милиарда години заради въздействието на тъмната енергия, което се вижда от предишни изследвания на Чандра.

Източник: Чандра

  • 1319
  • 0
  • Mar 21, 2012

Коментар
Подобни публикации