spacebg covers

това е изображение на облака cg4 който някои го оприличават на космическа алигатор който яде по п
Мисия: Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE)


Това е изображение на облака CG4, който някои го оприличават на космическа алигатор, който яде по пътя си през небето. Други казват, че той прилича на гигантски плужек с червен нос.

Отворените челюсти на алигатора изглеждат готови да захапят червената звезда. Този червен източник е млад звезден обект, наречен Spitzer 073425.3-465409. Червеникавия цвят на тази звезда се дължи на околния прах, който свети в инфрачервена светлина.
Увеличаване Image Credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/WISE Team

Малко по към ляво се намира една галактика, която също е хубав десерт за алигатора (или плужека). Галактиката е ЕСО 257-19, която е спирална галактика отдалечена от нас на около 118 000 000 светлинни години разстояние. За сравнение, CG4 и Spitzer 073425.3-465409 са на около 1300 светлинни години разстояние.

Буквите CG в CG4 идват от наименованието "Cometary Globule" или Кометни глобули. Въпреки името си, тези глобули не са комети. Кометните глобули приличат на комети по форма, но са коренно различни от кометите. Те всъщност представляват облаци от газ и прах големи трилиони километри. Газа в този облак се нагрява от близките млади, горещи масивни звезди и го кара да свети в инфрачервена светлина.

Това изображение е свързано с наскоро освободеното изображение от WISE на мъглявината Gum 22. Gum 22 и CG4 са двете части от обширен звездообразуващ комплекс, в района на мъглявината Gum, където може да се видят повече от 30 кометни глобули. По принцип, направлението на тези глобули е в посока към центъра на мъглявината. Разпределението и формата на тези структури подсказва, че те може да са резултат от ударна вълна на избухнала в миналото супернова.

CG4 и Spitzer 073425.3-465409 се намират в съзвездието "Puppis", намиращо се в Южното небесно полукълбо.

Източник: WISE

  • 1738
  • 0
  • Mar 30, 2012

Коментар
Подобни публикации