spacebg covers

сателита swift с помощта на рентгеновата обсерватория -чандра- е открил двойна супермасив
Мисия: Swift - Gamma-Ray Burst Mission


Сателита Swift с помощта на рентгеновата обсерватория "Чандра" е открил двойна супермасивна черна дупка в центъра на необичайна близка галактика. Галактиката е известна като Markarian 739 или NGC 3758 и е отдалечена от нас на 425 милиона светлинни години в съзвездието Лъв. Двете черни дупки са разделени само на 11 000 светлинни години и всяка от тях е в процес на активно поглъщане на газ.

"В ядрата на повечето големи галактики, включително и в нашия Млечен път, се намират супермасивни черни дупки с тегло милиони пъти масата на слънцето", казва Майкъл Кос, водещ учен на екипа направил откритието. "Някои от тях излъчват милиарди пъти по-голямо количество енергия от Слънцето."

Астрономите наричат галактическите центрове изливащи такива интензивни емисии "активни галактически ядра (AGN)". Трябва да се отбележи, че мощните AGN са по малко от един процент от галактиките. Двойните AGN са още по-редки, Markarian 739 е едва вторият идентифициран такъв в рамките на половин милиард светлинни години.

Наблюдавана във видима светлина, Markarian 739 прилича на усмихнато лице. Тази структура се е образувала от чифт сливащи се галактики.
Наблюдавана във видимата светлина Markarian 739 прилича на усмихнато лице на което очите са двете ярки ядра а усмивката е едната спирала. Credit: SDSS

От 2004 год., насам, инструмента BAT на борда на Swift картографира високо енергийните рентгенови източници по цялото небе. Сателита може да детектира AGN отстоящи до 650 милиона светлинни години от нас и в този обем е открил десетки предполагаеми подобни двойни системи. Последните проучвания от Кос и колеги публикувани през 2010 г. показват, че около една четвърт от AGN открити от Swift са тесни двойки, а около 60% от тях са на път да се слеят през следващите милиарди години.

"Ако две галактики се сблъскат и всяка притежава супермасивна черна дупка, трябва да има момент, когато и двете черни дупки се активират образувайки двойно AGN", казва Ричард Мусовски, друг учен от екипа. "Ние не сме наблюдавали много двойни AGN, затова се обърнахме към Чандра за помощ."

Инструмента BAT на Swift сканира една десета от небето в реално време. Той притежава широк ъгъл на виждане, затова на помощ идва Чандра, която увеличава интересните обекти и може да наблюдава подробности 100 пъти по малки.

В продължение на десетилетия, астрономите са знаели, че ядрото на Markarian 739 съдържа една черна дупка, която активно засмуква материя и генерира колосални количества енергия. Проучването показва, че активните зони в ядрото всъщност са две. Това прави галактика една от най-близките и най-ясни бинарни AGN.

Разстоянието между двете черни дупки е около една трета от разстоянието между Слънчевата система и центъра на нашата галактика. Освен Markarian 739 също и друга галактика NGC 6240 е известно че притежава двоен активен център.

Защо двойните AGN на Markarian 739 остават неоткрити толкова дълго време? Причината е, че галактиката не показва признаци на двойнственост във видимия, ултравиолетовия и радио диапазона", казва съавтора Силвен Вилиекс. "Това подчертава изключителната важност на наблюденията във висока резолюция на високите енергичните рентгенови източници, от които се откриват двукомпонентни AGN."

Източник: НАСА

  • 1683
  • 0
  • Apr 1, 2012

Коментар
Подобни публикации