spacebg covers

Розета засича вода на кометата
Мисия: Rosetta


Увеличаване Космическия кораб "Розета" в орбита около интересната комета. Image Credit: ESA/ATG Medialab

Кометата "67Р/Чиримов-Герасименко" отделя около две чаши вода в космоса всяка секунда! Наблюденията са направени от Розета, на 6 юни 2014 година и откриването на вода е едно от най-очакваните неща но нейното изследване е от огромно значение не само за кометната наука, но и за цялата слънчева система, както и за планирането на нови космически мисии.

Изненадата е, че водната пара се изпуска толкова рано. С това темпо производството на вода ще запълни един плувен басейн с олимпийски размери за около 100 дни. Но, когато кометата се приближи по-близо до Слънцето, скоростта на производството на парата ще се увеличава и обратно, когато се отдалечава отделянето постепенно ще спре. Мисията "Розета" е първата, която ще изучи целия този цикъл отблизо.

За целта, инженерите са създали инструментът "MIRO", който е специализиран да наблюдава водата, не само в газообразно но и в твърдо състояние. Този сензор е толкова чувствителен, че той е засякъл това нищожно количество водна пара от разстояние около 350 000 km! В момента кометата е на 583 милиона километра от Слънцето, но това разстояние е достатъчно, тя да стене водно активна. След първоначалното засичане на 6-ти юни, водна пара вече се наблюдава всеки път, когато инструментът "погледне" кометата. Ежедневните наблюдения ще установят темпа на увеличението на производството и каква е зависимостта от разстоянието от Слънцето.

И така, в момента Розета е в средата между Марс и Юпитер, на около 420 000 000 километра от Земята и вече започва да изпраща сигнали за предстоящото шоу. Кометите са най-вероятният източник на океаните на Земята. Смята се, че те са натрупали водата след огненото начало на планетата, което със сигурност е унищожило почти всички познати газове и течности, и органика. След като планетата е изстинала и втвърдила, тя е била изключително враждебно място, нещо като копие на Венера - дебела въглеродна атмосфера богата най вече на сяра. Как на тази отровна древна топка се е зародил животът и тя се е превърнала в днешния рай е един от най-основните въпроси в науката. Изучаването на кометите е ключов момент, който ще отговори на много въпроси свързани с историята и еволюцията на нашата слънчева система и в частност живота.

За да може да засича засича вода от разстояние, MIRO е спектрометър, който работи в микровълновия диапазон (където е светлината идваща от студените молекули) и той е първият по рода си инструмент изстрелян в дълбокия космос. Неговия научен екип се състои от 22 души и най-общо той представлява един миниатюрен радиотелескоп, който е проектиран да изучава състава, скоростта и температурата на газовете върху или в близост до повърхността на ядрото. Също така, той е способен да измерва температурата под повърхността, до няколко сантиметра.

MIRO е един от трите американски инструмента работещи на Розета. Другите два са ултравиолетовия спектрометър "Alice" и сензорът за йони и електрони "IES". Те са част от 11-те научни инструменти на орбиталния апарат.


  • 2064
  • 0
  • Jul 1, 2014

Коментар
Подобни публикации