spacebg covers

Първата индийска снимка на Марс
Мисия: Mars Orbiter Mission - Mangalyaan


Увеличаване ISRO

Цветният фотоапарат на "Mangalyaan" е един от трите вече активирани инструменти на мисията. Освен камерата са включени Лиман-Алфа Фотометъра и Метан-сензора. Остават да бъдат включени още два инструмента. Индийската космическа агенция "ISRO" е обещала, няколко дни след успешното навлизане на кораба в орбита да публикува едно цветно, пълномащабно изображение на Марс. Сега, агенцията изпълни своето обещание и вече имаме една много, много красива цветна гледка към нашата съседна планета. Да се надяваме, че тя няма да бъде последна и за напред ще има още.

Малко под центъра на диска е "Meridiani Planum", която между другото е работната площадка на "Опортюнити". Към горния ляв ъгъл на диска се забелязват някои доста прашно изглеждащи облаци. Те са точно това - регионални прашни бури които действат в северното полукълбо и са били най-големи между 15 и 21 септември 2014 год..

"Mangalyaan" или "Mars Orbiter Mission" (МОМ) е направил тази панорама, когато е бил в далечната част на орбитата си от разстояние 74 500 км. Всъщност геометрията на орбитата е такава, че корабът ще прекара много по-голямата част от времето си в тази далечна позиция, а близката и съответно по-интересната част ще изминава много бързо. Това е оценено като недостатък, но Индия за момента не разполага с възможност за по-добро вмъкване, на което се радват мисиите "Мавен" и "Марс Експрес". Но за сметка на това, ние ще получим превъзходни гледки към различните части на целия Марс в течение на времето.

В момента, съществуват само още два инструмента, които могат да фотографират целият Марс в горе долу-същите детайли. Единият е камерата на "Марс Експрес". Тази камера обаче, не е специално проектирана за тази цел и по конструкция прилича на обикновените Web камери. Тя е била създадена за мисията "Beagle 2", но влиза и в състава на "Марс Експрес". Въпреки че отстъпва по възможности на индийската, този инструмент произвежда също много красиви и редовни снимки на Марс.

Вторият инструмент е не друг, а великият космически телескоп "Хъбъл". Телескопът произвежда много добри снимки на червената планета, които обаче също отстъпват по качество на МОМ. Но той вече почти не се използва за тази цел, последният път когато е наблюдавал Марс "както трябва" е било на 27 август, 2003 год., а последният път когато просто е фотографирал планетата е било на 30 януари 2007 год.

Увеличаване Различни части на Марс, фотографирани от "Марс Експрес". ESA / Bill Dunford
Увеличаване Марс заснет от Хъбъл на 27 август, 2003 год. NASA, J. Bell (Cornell University), and M. Wolff (Space Science Institute)

Последното изображение на Марс от Хъбъл направено на 30 януари, 2007 год. NASA / STScI / Keith Noll / processing by Ted Stryk


  • 1763
  • 0
  • Oct 1, 2014

Коментар
Подобни публикации