spacebg covers

Първата земеподобна планета в обитаемата зона около друга звезда!
Мисия: Kepler


Увеличаване Художествено изображение на новият свят. Image Credit: NASA Ames/SETI Institute/JPL-Caltech

С помощта на космическият телескоп "Кеплер", астрономите са открили първата планета с размерите на Земята обикаляща своята звезда на разстояние, което позволява на нейната повърхност да съществува вода в течно състояние. Планетата е кръстена "Кеплер-186f" и освен всичко, тя е потвърждение че в галактиката съществуват планети с размерите на Земята в обитаемите зони около своите звезди.

До момента са открити и други планети в обитаемата зона, но всички те са по-големи от нашия свят - най-малката от тях е около 40 процента по-голяма от Земята. Въпреки че размерът на "Кеплер - 186f" вече е известен, неговата маса и състав не са. Предишни изследвания обаче показват, че планети с подобни размери, най-вероятно са скалисти.

"Kepler - 186f" пребивава в системата "Kepler - 186", която е на около 500 светлинни години от нас в съзвездието Лебед. Тази система, всъщност е дом на пет планети, а централната звезда е с половината размера и масата на нашето слънце. Звездата се класифицира като M-джудже, или червено джудже. Този клас звезди съставляват 70 процента от звездите в Млечния път.

"Kepler - 186f" обикаля около своята звезда за период от 130 дни, но получава само една трета от енергията, която Земята получава от Слънцето. Това я поставя близо до външния ръб на обитаемата зона. От повърхността на планетата, яркостта на звездата точно по пладне ще бъде точно като на нашето слънце, когато то е около един час преди залез слънце.

За съжаление, да си в обитаемата зона не означава че тази планета със сигурност е обитаема. Повърхностната температура е силно зависима от състава на атмосферата. В тази насока със сигурност предстоят още много изследвания, но за момента трябва да гледаме на "Кеплер - 186f" като земен братовчед, а не като близнак.

Останалите четири компаньона са "Kepler - 186В", "Kepler - 186C" , "Kepler - 186d" и "Kepler - 186e", които обикалят общото слънце на всеки четири, седем, 13, и 22 дни съответно. Това ги плави твърде горещи за живота, какъвто го познаваме. Интересното обаче е, че и четирите вътрешни планети са с размери по-малки от 1.5 пъти размера на Земята.

Новото откритие е много интересно, но не е задоволително. Съществуват много предразсъдъци, според които на този свят не може да се развие живот подобен на нашия. Например червения спектър на звездата не може да пренесе енергията, необходима за фотосинтезата. Едно зелено растение там просто няма да може да синтезира нищо. Но това съвсем не означава, че при тези условия не може да се развие някакъв живот. Без съмнение този свят вече е много интересен, защото за момента той е най-подобното известно място до Земята извън Слънчевата система.

Следващите стъпки в търсенето на далечен живот обаче ще включват намирането на истински земни близнаци - планети с размерите на Земята, в обитаемите зони около подобни на нашето слънце звезди. Космическият телескоп "Кеплер" е първият построен от нашия вид инструмент, способен да открие такива планети. Научната общност е на мнение, че е само въпрос на време това да се случи. Тогава ще е прекалено лесно, вече са разработени спектрометри, които почти веднага ще определят химичния състав на въпросната планета, което ще покаже там има или няма живот подобен на нашия. Може би сме на прага на едно велико откритие, а днескашното е само предвестник.....

Увеличаване Тази схема съпоставя Земята, "Kepler - 186f" и двете слънчеви системи. Image Credit: NASA Ames/SETI Institute/JPL-Caltech


  • 2096
  • 0
  • Apr 22, 2014

Коментар
Подобни публикации