spacebg covers

пръстените на сатурн са били бомбандирани в началото на 1980 година подобн
Мисия: Cassini–Huygens


Пръстените на Сатурн са били бомбандирани в началото на 1980 година.

Подобно на съдебни учени, които разглеждат пръстови отпечатъци, учените работещи с данните от мисиите "Касини", "Галилео" и "Нови хоризонти", разследват космическите престъпления на които учените смятат че се дължат необичайните наблюдавани вълни в пръстените на Сатурн, както и сблъсъка на кометата "Шумейкър - Леви" в Юпитер.

Първия обвиняем е кометата "Шумейкър - Леви", която нанесе силен удър на Юпитер, през далечната 1994-та година. Преди насилствения акт, кометата се разпадна на облак от отломки, който нарани тънкия пръстен около Юпитер по време на самоубийствения курс към планетата. Като се вземе в предвид това доказателство, учените се съмняват, че същото насилие е предизвикало наблюдаваните вълни в пръстените на Сатурн - вероятно още един облак от отломки от комета е преминал дълбоко през вътрешните пръстени през втората половина на 1983 година. Констатациите са описани подробно в документи, публикувани в сп. "Сайънс".

От посещението на Галилео до Юпитер, учените още от края на 1990-те знаят за подобни вълни в пръстените на Юпитер. Но снимките от "Галилео" са малко размити, и учените не разбраха защо вълновото поведение на пръстена се случва. Когато "Касини" влезе в орбита около Сатурн през 2004 год., започна да изпраща хиляди изображения. От тези изображения през 2007 год. учените откриха вълни в най-вътрешния D-пръстен.
Увеличаване Кометата "Шумейкър-Леви 9" бомбандира Юпитер. На тази концепция художникът показва, кометата в позицията и спрямо Юпитер през юли 1994 год., докато облака от прах образувал се от разпадането на кометното ядро създава ромолящи удари в пръстен на Юпитер. Кометата е заснета от космическия телескоп Хъбъл и изглежда като низ от червеникави фрагменти, попадащи върху Юпитер от юг. По-късни изображения от Хъбъл показват тъмни петна, когато частите от кометата вече са се сблъскали с планетата. Слабия пръстен, въз основа на снимките получени от мисията "Галилео" е обикновено много блед но тука са показани ивиците - следите от облака от кометата. Въздействието на тези частици прах накланят равнината на пръстена на разстояние от оста и. Image credit: copyright M. Showalter
Увеличаване Редуването светли и тъмни ленти се забелязват в това изображение на С и D пръстените на Сатурн, направено месец преди август 2009 год. когато е равноденствието на планетата. Пръстенът C е участъка от горния ляв ъгъл и средата на изображението. Пръстенът D е едва забележим подобно на шум в долния десен ъгъл. Периодичните промени в яркостта на пръстените са почти неуловими в тази мозайка съставена от три снимки от "Касини", спрямо други по-големи структури, като празнината "Коломбо Gap", която се появява като черна дъга в ляво от центъра на мозайка. Тези промени в яркостта е почти сигурно, че са причинени от променящите се наклони в накъдрения пръстен, който много прилича на уребрен ламаринен покрив. Въпреки предишните констатации "Касини" е разкрил вълни в равнината на D пръстена с големина около 800 километра, тази снимка показва че тези функции се простират и на 10 000 км по C пръстена. Изображенията от късното равноденствие разкриха истинското измерение на това набръчкване, което преминава през целия C-пръстен и достига чак до вътрешния ръб на B пръстена. Общо обхваща 19000 км. Това, както и други образи подкрепят теорията, че нещо драматично се е случило в началото на 1980, което е образувало тази структура. Image credit: NASA/JPL/Space
Видео Тази графика показва серия от снимки на пръстените на Сатурн, които разкриват наклона спрямо екваториалната равнина на пръстена. Тази поредица от снимки разкрива как тези вертикални бръчки могат да бъдат произведени от първоначално въздействие, след което проявяват естествена тенденция за наклонени орбити които са с различна скорост, в зависимост от тяхната отдалеченост от Сатурн.

Източник: НАСА

  • 2422
  • 0
  • Apr 2, 2012

Коментар
Подобни публикации