spacebg covers

предстоящата китайска мисия -chang\e 3- се оказва изключително амбициозна- -l
Мисия: Chang'е 3


Предстоящата китайска мисия "Chang'E 3" се оказва изключително амбициозна!

Космическият апарат, който трябва да кацне на Луната - "Chang'E 3" тежи 1200 кг. Неговата мисия ще е с продължителност една година. Освен това към него се включва и 100 килограмов роувър, който ще е в състояние да измине до 10 км по лунната повърхност. Роувърът е със срок на експлоатация 3 месеца и е оборудван с камери и спектрометри, дълбочинен радар и други интересни инструменти.
Glen Nagle

Стартовата маса е 3700 - 3 800 кг, като най-напред корабът ще се установи в кръгова орбита с височина около 100 км от Луната. След това, 1200 килограмовия апарат ще се отдели от превозното средство и ще се прехвърли на нова 15-километрова орбита. По нататък, с помощта на двигателите ще се спусне до около 100 метра надморска височина, откъдето ще определи гладко място за кацане. В тази позиция, апаратът ще виси около 100 секунди, за което време трябва да направи множество изображения и да реши къде ще кацне. Повторно активиране на двигателите, ще го доближи до височина 4 метра, след което просто ще "падне" на повърхността. След като достигне Луната, станцията ще функционира 12 лунни дни.

Според някои източници, Chang'E 3 ще се захранва от комбинираната мощ на радиоизотопен термоелектрически генератор (RTG) и слънчеви панели. Загадката е, от къде се е сдобил Китай с плутоний 238 необходим за генератора, но без RTG-то, ландера не би оцелял през дългата и студена лунна нощ.

Роувърът е с маса 100 килограма и ще работи 3 месеца. Това означава, че ще трябва да преживее три лунни нощи. За сега не е ясно как ще стане това, неговото захранване е само от слънчеви панели.

Има много неясноти, но изглежда че ландерът ще бъде оборудван с телескоп, който ще проведе първите астрономически наблюдения от лунната повърхност. Този телескоп ще работи в оптичния и близкия ултравиолетов диапазон, който ще наблюдава близки двойни звезди, активни галактически ядра, променливи звезди с кратък период и др.

Друг инструмент е специална UV камера, която ще изследва радиацията от йоносферата на Земята. Тази камера ще наблюдава ефекта на космическото време или реакцията на земното магнитно поле в следствие слънчевата активност. Освен това, ландерът ще е оборудван с три панорамни камери, една камера за спускането, сонда за лунната почва и други инженерни експерименти.

Полезния товар на роувъра е с обща маса 20 килограма. Той ще пренася радар, който ще позволи за първи път пряко да се наблюдава структурата на лунната почва от 30 до няколко стотин метра дълбочина. Луноходът ще е с две панорамни камери, две навигационни, алфа лъчев и рентгенов спектрометър, инфрачервен спектрометър и още един набор инженерни инструменти.

На базата на тези оскъдни данни, може да се направи извода, че тази мисия би била амбициозна дори и за САЩ. Китай няма никакъв опит при кацането на друго космическо тяло и ние можем само да се надяваме че просто ще успее. Ако това се случи, следват още по интересни неща. Това е мисията "Chang'E 5", която трябва да достави 2 килограма лунен материал на Земята. Това е значително по-голямо количество от безпилотната програма "Луна" на СССР, която в периода 1970-1976 е доставила общо 326 грама материал. Chang'E 5 ще се отличава със сложен хардуер и се очаква да стартира в края на 2014 год.

Източник: Планетно общество

  • 2199
  • 0
  • Jan 14, 2013

Коментар
Подобни публикации