spacebg covers

Откриха сложен облак в Големия Магеланов Облак


Увеличаване

Това е интерпретация на молекулите, открити в горещо молекулно ядро в Големия Магеланов Облак. Credit: ESO


Голям и гъст облак изграден от сложни молекули покрива новородена звезда. Откритието е направено от японски екип астрономи с помощта на ALMA. Уникалното е, че системата се намира в съседната на нас галактика "Голям Магеланов Облак" и представлява първата открита подобна структура извън пределите на нашата галактика.

Структурата е химически много по-различна от известните в Млечния път, което е намек, че химията, която се случва във Вселената може да бъде много по-разнообразна от очакваното.

Екип от японски изследователи са използвали силата на ALMA за да изучат масивна звезда, известна като "ST11" в "Големия Магеланов Облак". При анализа, съвсем отчетливо се виждат емисии от редица горещи молекулярни газове натъпкани в концентриран район около новата звезда. Това е доказателство, че астрономите са открили нещо невиждано извън пределите на Млечния път - горещо молекулно ядро.

Пълното име на ST11 е "2MASS J05264658-6848469". Първоначално се е смятало, че това е двойна звезда, като не е изключено да представлява и система от няколко звезди. След новите наблюдения обаче, астрономите осъзнават че това е една масивна и млада звезда, обвита с газови молекули.

Тези облаци трябва да бъдат относително малки с диаметри около 0,3 светлинни години. Те са доста плътни, около 10^12 молекули на кубичен метър, което е далеч по-ниско от земната атмосфера но много плътно за междузвездната среда. Освен това са сравнително топли, с температура над -173 градуса по Целзий. Това ги прави най-малко 80 градуса по Целзий по-топли от стандартните молекулярни облаци, въпреки че са с подобна плътност. Тези "горещи" ядра се формират в началните етапи от еволюцията на масивните звезди и играят ключова роля в образуването на сложните химикали в космоса.

Сега данните сочат, че новооткритото ядро притежава съвсем различен състав от подобните на него обекти в нашата галактика. Най-изявени са подписите на познати вещества като серен диоксид, азотен оксид и формалдехид омешани с повсеместния прах. Но няколко органични съединения, като метанол (най-простата молекула от семейството на алкохолите) почти не се засичат, което се различава драстично от горещите ядра в Млечния път, които всъщност съдържат широк асортимент от сложни органични молекули включително метанол и етанол.

Големия Магеланов Облак е много по-беден на тежки елементи от нашата галактика. Това подсказва на астрономите, че тази много различна галактична среда е повлияла върху процесите образуващи молекули около изследваната звезда.

Синтеза на тежките химически елементи се случва в ядрата на звездите. Тези по-тежки елементи се изхвърлят в космоса, когато масивните звезди умират и експлодират. Следователно, колкото повече старее, Вселената се обогатява с елементи по-тежки от водород и хелий. Но Големия Магеланов Облак е беден на по-тежки елементи следователно дава представа за химическите процеси протичали в ранната Вселена.

Все още не е ясно дали големите и сложни молекули открити в Млечния път съществуват в подобни структури и в другите галактики. От особен интерес са комплексните органични молекули защото от тях се формират пребиотичните молекули, които вече са открити в космоса. Новият обект в един от най-близките галактични съседи е отлична цел за да помогне на астрономите да се справят с този въпрос. Той повдига и друг въпрос: как би могло химическите разлики между галактиките да повлияят на развитието на извън галактическия живот?


  • 1456
  • 0
  • Oct 16, 2017

Коментар
Подобни публикации