spacebg covers

Откриха планети около една от най-старите звезди в Млечният път
Мисия: Kepler


Увеличаване Художествена интерпретация на звездата и нейната свита от планети. Image Credit: Tiago Campante/Peter Devine

Това е станало с помощта на Кеплер. Новата система се нарича "Kepler-444" и тя се състои от общо пет планети. Най-малката от тях е с размерите на Меркурий, а най-голямата е колкото Венера. Всичките те, обикалят своето слънце за по-малко от десет дни, което означава, че техните орбити са много по-тесни отколкото широката 88-дневна орбита на Меркурий.

Подобни системи вече са известни на астрономите, но интересното е, че тази звезда е много стара. Тя се е образувала преди 11,2 милиарда години, когато Вселената е била на възраст малко повече от 2 милиарда години. Това прави "Kepler-444" най-старата известна система, която съдържа планети от земен тип, те са два пъти и половина по-стари от Земята. В действителност тази звезда е една от най-старите в Млечния път.

Откритието е важно, защото показва, че Вселената е била способна да произвежда планети и евентуално живот още в своето детство. Според сегашните теории, веществото тогава трябва да е било водород и хелий, а по-тежките елементи са синтезирани по-късно. Последиците са, че се разширява времевия интервал през който се образуват планети, което от своя страна увеличава шансовете за зараждането на живота.

Системата всъщност е сравнително близо до нас, отдалечена е само на 117 светлинни години в съзвездието "Лира". Звездата е жълто-оранжево джудже, 25% по-малко от Слънцето. Планетите са открити, когато преминават пред диска на звездата и съответно засенчват леко нейния блясък.


  • 1719
  • 0
  • Jan 30, 2015

Коментар
Подобни публикации