spacebg covers

Откриха нов тип екзопланета
Мисия: Kepler


Увеличаване Тази рисунка показва, че системата на "Kepler-10" е дом на две скалисти планети. На преден план е "Kepler-10c" - планета, която тежи 17 пъти повече от Земята и е повече от два пъти по-голяма по размер. Image Credit: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics/David Aguilar

Астрономите са открили нова скалиста планета, която тежи 17 пъти колкото Земята и е повече от два пъти по-голяма по размер. Това откритие изправя пред предизвикателство теоретиците, които трябва да обяснят как би могъл да формира такъв свят.

Планетата е наречена "Kepler-10c" и в началото е установено, че по размери тя е около 2.3 пъти по-голяма от Земята, а масата и не е била известна. След това, астрономите с помощта на спектрографът "HARPS" работещ на един от големите телескопи на Канарските острови са осъществили наблюдения, които са разкрили истински скалист "бегемот".

До сега се е смятало, че свят като този не е възможно да съществува. Огромната гравитационната сила на такова масивно тяло ще засмуче огромни количества газ още при формирането и планетата много бързо ще се превърне в газов гигант с размерите на Нептун или дори Юпитер. Въпреки това, тази планета се смята, че е твърда, съставена главно от скали. "Това е истинска земна Годзила!" казва нашият изследовател Димитър Съселов.

Kepler-10c обикаля около подобна на нашето слънце звезда на всеки 45 дни. Това я прави твърде гореща, за да поддържа земеподобен живот. Нейната система е отдалечена на около 560 светлинни години от нас в съзвездието Дракон. Освен нея, там е и планетата "Kepler - 10b", която е първата скалиста планета, открита в данните от Кеплер.

Теориите казват, че е много трудно да се образува такъв свят, но е и невъзможно. Наблюденията сочат, че горещите газови гиганти губят своята атмосфера. Може би тази планета е бивш газов гигант, който е изгубил своята атмосфера и сега наблюдаваме само неговото тежко ядро. За момента е много трудно да се каже, колко време е необходимо за да може такъв голям свят да се превърне от газообразен в скалист.

Ако това е вярно, когато губи маса, газовия гигант постепенно ще се отдалечава от своята звезда или ще се увеличи неговия орбитален период. Освен това, повечето известни горещи газови гиганти обикалят близо до червени джуджета - едни от най бледите и студени звезди. Новата звезда е значително по-гореща, която може да е изпарила бързо атмосферата на планетата. Това предполага, че за напред се очаква да се открият още мега-земи, с по-дълги периоди около по-горещи звезди.

Въпреки, че "Kepler-10c" е изключително враждебен за нас свят, фактът че той е скалист се оказва с дълбоки последици за историята на цялата Вселена и дори живота! Това е така, защото системата "Kepler-10" е много стара - нейната възраст е около 11 милиарда години, което означава, че тя се е зародила по-малко от 3 милиарда години след Големия взрив.

В ранната Вселена се е съдържало само водород и хелий. По-тежките елементи, необходими за направата на скалисти планети, като силиций и желязо, трябва да са синтезирани от първите поколения звезди. Когато тези звезди са избухнали, те са разпръснали тези жизненоважни съставки в космоса.

Този процес е трябвало да отнеме около милиард години. Сега, системата на "Кеплер - 10" показва, че Вселената е била в състояние да образува такива огромни скалисти светове, дори и във времената, когато тежки елементи са били оскъдни. Нещо повече, "ако можем да направим скали, това означава че можем да сътворим и живот", казва Съселов.

Освен всичко, това откритие показва, че астрономите не следва да изключват старите звезди, когато търсят подобни на Земята планети. Това означава, че вече имаме по-добър шанс да открием потенциално обитаеми светове в нашия космически квартал.


  • 2407
  • 0
  • Jun 3, 2014

Коментар
Подобни публикации