spacebg covers

Откриха екзопланета около бяло джудже


Увеличаване

Тази илюстрация показва бялото джудже „WDJ0914+1914“ и неговата нептун-подобна екзопланета. Тъй като леденият гигант обикаля горещото бяло джудже доста близо, ултравиолетовата радиация от звездата раздухва атмосферата на планетата. Най-вероятно повечето от този газ се измъква, но част от него остава под формата на диск, които обикаля звездата и в крайна сметка пада върху нея. Credit: ESO/M. Kornmesser

 

Астрономите са открили доказателства за гигантска планета, обикаляща около бяло джудже. Белите джуджета са остатъци от звезди, подобни на нашето Слънце. Планетата обикаля на достатъчно близко разстояние, което кара нейната атмосфера да бъде постоянно отнемана, а отделената материя се натрупва като газов диск около звездата. Тази уникална система подсказва как може да изглежда нашата Слънчева система в далечното бъдеще.

За да се осъществи откритието, екипът астрономи е инспектирал около 7000 бели джуджета посредством обсерваторията „SDSS“. Откритието е, че едно от тях се държи по различен начин от останалите. Чрез анализиране на фините вариации в звездната светлина се откриват следи от химически елементи в количества, които учените никога не са наблюдавали на бяло джудже.

За да се получи по-добра представа за свойствата на тази необичайна звезда, наречена „WDJ0914+1914“, на помощ идва инструментът „X-shooter“ работещ на VLT.  Той е открил наличието на водород, кислород и сяра, свързани с бялото джудже. Чрез изучаване на фините детайли в данните, астрономите са установили също, че тези елементи са в диск от газ, който се върти около бялото джудже и той не произхожда от самата звезда.

Единственият начин да се образува подобен диск е като се изсмуче материя от гигантска планета. Засечените количества водород, кислород и сяра са подобни на тези, открити в дълбоките слоеве в атмосферите на планети като Нептун и Уран. Ако подобна на тях планета се доближи достатъчно близо до горещо бяло джудже, ултравиолетовото лъчение от него ще разпръсне външните слоеве на планетата. След това, откъснатите парчета ще се разнесат в диск около звездата. Това е, което учените смятат че виждат около „WDJ0914+1914“.

Бялото джудже е с повърхностна температура 28 000 градуса по Целзий (пет пъти по-висока от температурата на Слънцето), което е изключително горещо. За разлика от него, планетата е ледена и голяма, поне два пъти по-голяма от звездата и извършва една орбитална обиколка за 10 дни. Високоенергийните фотони от звездата постепенно издухват атмосферата на планетата като повечето газ се разлита в космоса, но част от него се издърпва в диск.

Звезди, подобни на слънцето изгарят водорода в техните ядра през по-голямата част от живота си. След като изчерпят това гориво, те се раздуват в червени гиганти и техните размери стават стотици пъти по-големи, дори поглъщат близките планети. В случая със слънчевата система, когато Слънцето се раздуе в червен гигант, то ще погълне Меркурий, Венера и дори Земята. След стадия на червен гигант, звездите издухват най-външните си огромни слоеве, оставяйки видимо само оголените звездни ядра, които представляват белите джуджета.

Този процес със сигурност ще е с драматични последици за цялата планетарна система и до момента учените никога не са намирали доказателства за оцеляла гигантска планета около бяло джудже. Откриването на екзопланета в орбита около „WDJ0914 + 1914“ може да е само една от многото но все още неоткрити подобни системи. Бялото джудже е в съзвездието Рак разположено на около 1500 светлинни години от нас.

Екзопланетата е отдалечена на разстояние само 10 милиона километра от звездата или около 15 пъти слънчевия радиус, което би било дълбоко в  червения гигант. Там не би могла да оцелее и необичайното положение предполага, че в един момент след като звездата-домакин се превръща в бяло джудже, планетата се е преместила до нея.

Астрономите смятат, че тази орбита може да е резултат от гравитационни взаимодействия с други планети в системата, което означава, че и някоя друга планета може да е преживяла бурния преход на звездата.

Доскоро много астрономи се увличат по темата, какво се случва с планетите, обикалящи около умиращи звезди. Това откритие на планета, която се приближава до изгоряло звездно ядро е стъпка напред за изясняване на въпроса. 


  • 944
  • 0
  • Feb 12, 2020

Коментар
Подобни публикации