spacebg covers

Откриха древен астероид на необичайно място


Увеличаване Credit: ESO
 

Астрономите са открили уникален древен обект, който идва от облака на Оорт. Уникалното е, че този обект е скалист астероид и те обикновено обитават вътрешната Слънчева система. Облакът на Оорт е една обширна област на отвъд пояса на Куипер и от него винаги пристигат ледени тела, които се превръщат в красиви комети, когато се нагреят от Слънцето.


Учените са достигнали до извода, че "С/2014 S3" е обект образуван във вътрешната Слънчева система по едно и също време с образуването на Земята но някак си е бил изхвърлен през много ранен етап от своето развитие. Като цяло, това е древен камък, а не модерно "отклонил" се астероид, което го превръща в много интересен за науката обект защото той е записал градивните елементи или химическите вещества преди епохата на формирането на Земята.

В Слънчевата система съществуват много астероиди, но всички са претърпели трансформации от слънчевата радиация през милиардите години. Това е първият обект, изваден от "хладилника" и той се появява в много удобно за нас време.

"C/2014 S3" първоначално е идентифициран от телескопът "Pan-STARRS1" като слабо активна комета, разположена около два пъти по-далеч от Слънцето отколкото е Земята. Неговият голям орбитален период (около 860 години) показва че идва от облака на Оорт и едва наскоро е избутан в по-тясна орбита около Слънцето.

Астрономите веднага са забелязали, че C/2014 S3 не е обикновена комета, защото тя не се появява с характерната опашка като при повечето дългопериодни комети. Няколко седмици след откриването му изследователите са го подложили на щателен спектрален анализ с VLT в Чили.

Анализите показват, че той е типичен S-тип астероид, които обикновено обитават най-вътрешната част на астероидния пояс. Обектът не изглежда като типичните комети или неговия материал почти не се подлага на външни влияния, въпреки че много дълго време е бил охладен до много ниски температури. Изключително слабата кометна дейност, все пак забелязана при C/2014 S3 се дължи на много добре описания механизъм на сублимацията на воден лед, но той е около един милион пъти по-слаб от сублимацията при обикновените ледени комети на същото разстояние от Слънцето.

Учените заключават, че този обект вероятно е съставен от първичния материал изграждал вътрешните райони на Слънчевата система още преди да се формират планетите и се е запазил в ледената пустош в облака на Оорт. Сега, благодарение на гравитационните пертурбации астероидът се завръща у дома, в пространството около Слънцето.

Съществуват редица модели, които описват формирането на Облака на Оорт, всеки от които предсказва съвсем различни свойства на телата, които го изграждат. Първото откриване на каменен обект в облака на Оорт отваря пътя за изпитване на тези модели. Авторите смятат, че за да се наложи даден модел, трябва да се открият около 50-100 такива обекта, което е ново поле за изследване на произхода на Слънчевата система.

Учените казват, че този първи камък сред кометите е историческо откритие. От това, колко ще се открият в бъдеще, ще отговори на въпроса дали гигантските планети в младостта си са се разхождали през Слънчевата система или са били винаги на местата си.


  • 1489
  • 0
  • Jun 2, 2016

Коментар
Подобни публикации