spacebg covers

нови снимки и анимационни филми от космически кораб -касини- разкриват раждането и еволюц
Мисия: Cassini–Huygens


Нови снимки и анимационни филми от космически кораб "Касини" разкриват раждането и еволюцията на колосална буря, която опустоши северното лице на Сатурн в продължение на почти една година.

Новите пълноцветни мозайки и анимации показват бурята от появата и като мъничко петно в едно изображение от преди почти една година - 5 декември 2010 г., до последващия растеж в буря която напълно обсади планетата в края на януари 2011 година.

Чудовищната буря, която се удължава от север на юг на около 15 000 км е най-голямата на Сатурн през последните две десетилетия и е най-голямата досега наблюдаваните от междупланетен космически кораб. На същия ден, когато Касини фотографира с висока резолюция първите кадри на бурята, радио и плазма инструментите засякоха електрическа активност. Това показа, че тя прилича на конвективните гръмотевични бури. Активната конвективна фаза на бурята приключи в края на юни, но бурните облаци които я създадоха продължават да съществуват в атмосферата и днес.

200-дневния активен период я прави най-дълготрайната буря на Сатурн. Предишния рекордьор е един изблик забелязан през 1903 г., просъществувал 150 дни. Голямото смущение, заснето преди 21 години от космическия телескоп Хъбъл и сравнимо по размер с настоящата буря, продължило само 55 дни.
Бурята на Сатурн представена в фалшиви цветове. Image credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
Увеличаване Развитие на гигантската буря. Image credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

"Бурята на Сатурн е като вулкан", каза Андрю Ингерсон член от екипа от на Касини. "Изглежда, че тя извира от по-дълбоките пластове вследствие натискът на по-горните. Процесите които ги причиняват протичат в продължение на много години преди бурята да избухне на повърхността подобно на скалите, които устояват на натиска много години преди лавата да изригне."

"Касини" е направил стотици снимки на тази буря. Тези нови изображения, заедно с други висококачествени изображения, направени от 2004 г. насам, позволяват на учените да проследят обратно фините промени на планетата, които предхождат формирането на бурята. По този начин са направили прозрения в развитието и.

Тя се появява за първи път на около 35 градуса северна ширина и в крайна сметка се увива около цялата планета, като покрива около 5 милиарда квадратни километра. Най-голямото смущение, което Касини е видял преди това, настъпи в южното полукълбо. Бурята е наречена "Storm Alley" и е продължила няколко месеца - от 2009 г., в 2010 година. Това смущение е всъщност един клъстер от гръмотевични бури, всеки от които трае до пет дни. Но последното северно смущение е гръмотевична буря, която бушува в продължение на повече от 200 дни и засяга почти една пета от цялото северно полукълбо.

"Тази нова буря е напълно различен по вид звяр, в сравнение с всичко, което видяхме на Сатурн по-рано с Касини", казва Кунио Sayanagi - друг учен от екипа. "Фактът, че подобни изблици са епизодични и се случват на всеки 20 до 30 години, подсказват че нещо се случва дълбоко във вътрешността на планетата и ние трябва да разберем какво е то."

Настоящите планове да продължи мисията "Касини" до 2017 ще осигури възможности да се проследят по-нататъшни промени в атмосферата на планетата, като и сезонния напредък в северното лято.

Източник: НАСА


  • 2066
  • 0
  • Apr 2, 2012

Коментар
Подобни публикации