spacebg covers

Нова техника разкрива множество червени и кафяви джуджета, дори планети в мъглявината "Орион"
Мисия: Hubble Space Telescope


Увеличаване

Това е централната част на мъглявината "Орион", където Хъбъл е използван за провеждане на ново проучване целящо откриване на нискомасови звезди или кафяви джуджета и планети. Всеки символ (кръгче) идентифицира двойка обекти, които се виждат като една точка светлината в центъра на символа. По-дебелият вътрешен кръг представлява основното тяло, а по-тънкият външен кръг показва спътника. Кръговете са цветно кодирани: червено за планета; оранжево за кафяво джудже и жълто за звезда. В съседство с всеки символ има двойка увеличени изображения от "Хъбъл". Картината отляво е оригиналното изображение на основния спътник. До него, от дясно е специално обработено изображение посредством нова техника, която изважда светлината на основния спътник по метода на контрастите. Така остава само спътника, обикновено един пиксел светлина. Частта от мъглявината Орион, показана на снимката е с размери приблизително 4 на 3 светлинни години. Credits NASA , ESA


Едно ново изследване от Хъбъл на мъглявината Орион открива най-голямата популация от кафяви джуджета сред новородени звезди. Поглеждайки в детайли, телескопът е открил не само няколко нискомасови кафяви джуджета но и три гигантски планети. Дори има пример за двукомпонентни планети, където две планети се орбитират взаимно в отсъствие на родителска звезда.

Кафявите джуджета са странен клас небесни обекти. Те имат толкова ниски маси, че техните сърца никога не стават достатъчно горещи за да поддържат ядрен синтез - източника на енергия за нормалните звезди. Вместо това, кафявите джуджета се охлаждат и избледняват с възрастта си. Въпреки ниската си маса, кафявите джуджета предоставят важни улики за разбирането как се формират звездите и планетите и може да са сред най-често срещаните обекти в нашата галактика.

Мъглявината "Орион" е разположена на около 1350 светлинни години от нас и тя е сравнително близка лаборатория за изучаване на процесите формиращи звезди в широк диапазон - от тежки и ярки звезди, до съвсем бледи обекти като червени джуджета и почти незабележими кафяви джуджета.

Тъй като кафявите джуджета са по-студени от звездите, Хъбъл ги разпознава като засича присъствието на вода в техните атмосфери. Те са толкова студени, че позволяват да се образуват водни пари. По този показател, водата е подпис за субстеларни обекти и тя е много ясна марка. Когато масите стават по-малки, звездите стават все по-червени и по-бледи и светят все повече в инфрачервена светлина. В инфрачервената област, най-важната особеност е водата.

Горещи водни пари в атмосферите на кафявите джуджета не може да се наблюдава от повърхността на Земята заради възпрепятстващите ефекти на водната пара в собствената ни атмосфера. За щастие, Хъбъл е над атмосферата и неговата близка инфрачервена визия лесно може да открие вода в отдалечени светове.

И така, астрономите са определи цели 1 200 кандидата за червеникави звезди. Те са открили, че звездите се разделят на две отделни популации - тези с вода и тези без. Ярките с вода са потвърдени като слаби червени джуджета. Множеството по-слаби но също богати на вода са свободно плаващи кафяви джуджета и планети в мъглявината Орион и те са ново откритие. Освен тях са открити и много звезди без вода, но повечето са фонови звезди в Млечния път. Светлината им е зачервена от преминаването и през междузвездния прах, и следователно не е от значение за изследването.

Астрономите също наблягат за наличието на бледи спътници на тези 1200 червеникави звезди. Но тъй като спътниците са толкова близо до основните си звезди те са почти невъзможни да се открият, когато се използват стандартни методи за наблюдение. Но чрез използването на нова уникална техника за изобразяване с висок контраст, астрономите успяват да получат бледи образи на голям брой кандидати.

Този първи анализ не е позволил да се определи дали тези обекти орбитират по-ярките звезда или дали тяхната близост в изображенията е резултат от случайно изравняване. Вследствие на това, те са класифицирани като кандидати, но за сега. Въпреки това наличието на вода в атмосферата им показва, че повечето от тях не могат да бъдат неправилно подредени звезди в галактическия фон. Те трябва да са кафяви джуджета или спътници на екзопланетите.

Общо взето са открити 17 кандидати за кафяви джуджета спътници на червени джуджета, една свободно плаваща двойка кафяви джуджета и едно кафяво джудже с планетарен спътник. Изследването идентифицира и три потенциални планети - една свързана с червено джудже, една с кафяво джудже и една с друга планета.

Тези резултати са резултат най-вече от компютърна обработка само на една снимка от Хъбъл. Те са представени миналия четвъртък, 11 януари на 231-та среща на американското астрономическо дружество във Вашингтон. Методът на високо-контрастната обработка се използва от години за засичане на много бледи обекти, но учените сега са написали много по съвършени алгоритми, които компютрите изпълняват. Това съчетано с ултра-стабилността на Хъбъл, позволява да се провери околността на стотици млади звезди във всяка отделна експозиция на телескопа.

Комбинирайки двете уникални техники - прекарването през водни филтри и висококонтрастна обработка на всяка снимка, изследването ще осигури безпристрастна извадка на безброй нискомасови източници. И това може да се приложи за всяка фотография от Хъбъл, а архивът на телескопа е огромен. Пълната му обработка ще отнеме много време при който процес може да се открият милиарди кафяви джуджета и планети с маси на Юпитер. Не е изключено дори тяхното население да се окаже най-многобройното в Млечния път.


  • 1305
  • 0
  • Jan 16, 2018

Коментар
Подобни публикации