spacebg covers

наса изпрати команди на към космическия кораб -вояджер 2- на 4-ти ноември които ще накар
Мисия: Voyager


НАСА изпрати команди на към космическия кораб "Вояджер 2" на 4-ти ноември, които ще накарат апарата да дезактивира своите бустери с които обръща ориентацията си в космоса. Потвърждението е получено - космическият кораб е приел командите. Това ще позволи на 34-годишния космически кораб да намали количеството консумирана мощност, която се изисква за поддържане на работоспособността на вече отдавна не работещите двигатели.
Credit: NASA

Вояджер 1 и Вояджер 2 стартират през далечната 1977-ма година. Те са оборудвани с шест групи или двойки задвижващи устройства с които контролират движенията си. Те са разделени на три двойки основни и три резервни. Вояджер 2 в момента работи с помощта на два чифта от резервните задвижващи устройства, които контролират насочването и компенсират отклонението от курса на движение на космическия кораб. Новата маневра ще преустанови поддръжката и по специално инженерите ще изключат нагревателя, който поддържа горивната линия на основните бустери топла. Това ще спести мощност около 12 вата. Захранването на космическия кораб в момента осигурява около 270 вата електроенергия. Чрез намаляване на консумираната мощност, космическият кораб може да продължи да работи още едно десетилетие, като се има предвид, че мощността от батериите постепенно спада.

Тласкащите устройства които предстои да се изключат са осъществили повече от 318 хиляди импулса. Резервната двойка не е била използвана по време на полета. Вояджер 1 извърши същата процедура още през 2004-та година след 353 000 импулса.

Вояджер 2 ще изпрати резултатите от операцията обратно на Земята на 13 ноември. Но сигналът ще пристигнат на Земята на 14-ти. Апарата в момента се намира на около 14 милиарда километра от Земята в най-външният слой от хелиосферата, където слънчевия вятър който струи от слънцето спира под натиска на междузвездния газ.

Източник: НАСА

  • 1590
  • 0
  • Mar 29, 2012

Коментар
Подобни публикации