spacebg covers

Най-силната експлозия във Вселената
Мисия: Chandra X-ray Space Observatory


Причината за стихията е черна дупка обитаваща галактически куп на стотици милиони светлинни години от нас. Credit: X-ray: Chandra

Събитието е колосално. То наподобява изригването на планината "Св. Хелънс" през 1980 г. при което на мястото на върха се получава огромен кратер. Основната разлика обаче е, че в кратера получен в галактическия куп могат да се съберат петнадесет галактики колкото Млечния път, наредени една до друга.

Астрономите са направили откритието с помощта на рентгеновата обсерватория „Чандра“ и европейския сателит „Нютон“.  Радио данните идват от радиомасивът "Мурчизон" в Австралия и от гигантския радиотелескоп „GMRT“ в Индия.

Несравнимото избухване е открито в галактическото струпване „Ophiuchu“ отстоящ на около 390 милиона светлинни години от Земята. Неговият център се обитава от голяма галактика в центърът на която съществува свръхмасивна черна дупка. Астрономите смятат, че причината за гигантския взрив е именно тази черна дупка.

По принцип, черните дупки са известни с това, че поглъщат материя. Само че, те често са отговорни и за обратното - изхвърлят сериозни количества материя и енергия. Това обикновено се случва, когато веществото попадащо в дупката се пренасочи към магнитните полюси. Там то се изстрелва обратно в космоса под формата на двойка противоположни струи, които от своя страна взаимодействат с материята на галактиката или галактическият куп в който е поместена дупката.

Чандра още през 2016 г. е уловила намеци за гигантската експлозия. Забелязва се необичаен извит ръб на изображенията. По нататъшни анализи разкриват, че това представлява част от стена на кухина издълбана от струи на черна дупка в горещия газ на клъстера. Само че, за да се получи подобна кухина е необходимо огромна количество енергия.

Последното проучване показва, че всъщност се е случила огромна експлозия. XMM-Нютон също наблюдава извит ръб, но истинското потвърждение идва от радиотелескопите. Целият регион е източник на радиоемисии, които се пораждат от електрони кръстосващи кухината с почти светлина скорост. Освен това, самата кухина се разширява със скорост няколко хиляди километра в секунда.  

Причината за тези свръхбързи електрони е взрив причинен от черната дупка в центъра на купа. Количеството енергия, необходимо за създаване на кухината е около пет пъти по-голямо от предишния рекордьор, избухването в купа „MS 0735+74“ и стотици и хиляди пъти по-голямо от типичните клъстери.

Силата на взрива е невероятно голяма и ако трябва да се изрази в цифри, ще се получат невероятно големи числа. Общата маса на изтласканите газове се оценява на трилион пъти масата на слънцето, което е повече от масата на всички звезди в Млечния път. За да се ускори толкова много вещество до скорости няколко хиляди километри в секунда е необходима наистина гигантска енергия. В ергове е число от порядъка на 10 последвано от повече петдесет нули. За да се получи такава енергия е необходимо изведнъж да избухнат около милиард свръхнови.  

За да създаде подобен катаклизъм черната дупка трябва да е погълнала около 300 милиона слънчеви маси газ някъде през последните сто милиона години.

Изригването вече трябва да е приключило, защото изследователите не виждат никакви доказателства за активност. Това се обяснява с данните от Чандра. Обсерваторията показва, че газа отделящ рентгенови емисии вече е далеч от централната галактика. Отдалечаването на този газ лишава черната дупка от гориво и активността секва.

Една от загадките е, че се вижда само един гигантски регион на радиоизлъчване. Изригвания на черни дупки обикновено формират две противоположни активни зони. Една от възможностите е, че газът от другата страна на клъстера е с по-малка плътност, така че радиоемисията там избледнява по-бързо.

Това изображение от Чандра показва две огромни кухини в газа на галактическия клъстер „MS 0735.6+7421“. Всяка кухина е диаметър около 600 000 светлинни години. Въпреки че кухините съдържат много малко горещ газ, те са изпълнени с балон от изключително високоенергийни електрони, които излъчват радиовълни. Кухините се появяват в противоположните страни на голямата галактика в центъра на купа. Това показва, че причината за формирането на тези структури е гигантско изригване, причинено от свръхмасивната черна дупка на галактиката. Credit: X-ray: Chandra

 


  • 1034
  • 0
  • Mar 2, 2020

Коментар
Подобни публикации