spacebg covers

Наблюдаваха съвсем близка свръхнова
Мисия: Swift - Gamma-Ray Burst Mission


Увеличаване Свръхновата "SN 2014J", наблюдавана от ултравиолетовия детектор "UVOT" на космическия телескоп "Swift". Credit: NASA/Swift/P. Brown, TAMU

На 21-ви януари 2014 год., астрономите са наблюдавали изключително близка звездна експлозия, която е предизвикала вниманието на почти всички обсерватории по земното кълбо, включително и няколко космически телескопа. Взривът е наречен "SN 2014J" и той е настъпили в галактиката "M82", която се намира на около 12 милиона светлинни години от нас. Това я превръща в най - близката оптична свръхнова от две десетилетия насам и потенциално най-близката "тип Ia" свръхнова, която се появява по време на съвременните космически обсерватории.

За да се възползват максимално от събитието, астрономите планират наблюдения с "Хъбъл", "Чандра", "NuSTAR", "Ферми" и "Swift". Последният телескоп е този, който я открива. Свръхновата е забелязана от оптичния/ултравиолетов детектор на Swift на 22-ри януари, само един ден след експлозията.

Въпреки, че свръхновата е необичайно близо, нейната светлина е отслабена от гъстите облаци прах в галактиката. Но въпреки това, тази близка свръхнова осигурява на астрономите важна възможност да се проучи как междузвездния прах отразява нейната светлина. Типът "Іа" свръхнови експлодират със забележително подобна яркост, свойство, което ги прави полезни "стандартни свещи" или "стандартни бомби" за проучване на далечната вселена.

Астрономите казват, че рентгеновите лъчи идващи от типа Ia свръхнови не са много добре проучени. За това, тази свръхнова ще бъде щателно проучена от рентгеновите обсерватории "Чандра" и "NuSTAR", както и гама-лъчевия космически телескоп "Ферми".

Типа Ia свръхнова представлява смъртта на звезда - бяло джудже, което може да стане по два сценария. В единия бялото джудже обикаля около нормална звезда и изпомпва поток материя върху себе си. Когато тази маса достигне критичен праг, тя експлодира подобно на гигантска водородна бомба, видима от милиарди светлинни години. Другата възможност е, когато две бели джуджета обикалят едно около друго. В крайна сметка, те стесняват все повече орбитите си, като накрая се сблъскват, резултатът от което е подобен катаклизъм.

Експлозията произвежда свръхгореща обвивка от плазма, която се разширява в космоса с десетки милиона километра в час. Там се произвеждат всички химически елементи, включително и техните изотопи. Краткотрайните радиоактивни елементи, образувани по време на взрива се разпадат и отделят още енергия. Взаимодействието между размера на обвивката, прозрачността и радиоактивното отопление определят кога свръхновата достига пиковата яркост. Астрономите очакват яркостта на "SN 2014J" да продължи да нараства в първата седмица на февруари, като през това време тя може да бъде видима и с бинокъл.

Галактиката "M82", известна също като галактиката "Цигара" се намира в съзвездието "Голямата мечка" и е популярна мишена за малки любителски телескопи. M82 е подложена на силен прилив от звездообразуване, което я прави много пъти по-ярка от нашата собствена галактика "Млечния път", което от своя страна и придава необичайната фотогеничност.


  • 2152
  • 0
  • Jan 27, 2014

Коментар
Подобни публикации