spacebg covers

Моретата на Титан са от метан
Мисия: Cassini–Huygens


Увеличаване Тази фалшива цветна снимка показва вторият по големина басейн на Титан - морето "Ligeia Mare". Image Credit: NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell


Ново проучване e установило, че по-голямата част от моретата на Титан се състоят предимно от чист течен метан, което е независимо потвърждение на по-ранен резултат. Нещо повече, морското дъно може да бъде покрито с утайка от въглерод и богати на азот материали а бреговете най-вероятно са заобиколени от влажни зони.

От стотиците луни в нашата слънчева система, Титан е единствената, която притежава гъста атмосфера и големи течни резервоари на повърхността си. Това до голяма степен я превръща по скоро в земеподобна планета.

И Земята, и Титан притежават доминирани от азот атмосфери - в случая на Титан, азота е над 95%. Въпреки това, за разлика от Земята, Титан съдържа много малко кислород - останалата част от атмосферата е предимно метан и следи от други газове, включително етан. Заради мразовитите температури в системата на Сатурн, метана и етана могат да съществуват в течна форма.

Поради тази причина учените отдавна спекулират за възможността на повърхността на луната да съществуват въглеводородни езера и морета. Данните от мисията "Касини-Хюйченс" откри точно това. След пристигането в системата на Сатурн през 2004 г., мисията разкрива, че повече от 1,6 милиона квадратни километра от повърхността на Титан - почти два процента от общата площ са обхванати от течност.

В близост до северния полюс съществуват три големи морета, заобиколен от множество по-малки езера. В южното полукълбо се забелязва само един голям басейн.

Точният състав на тези течни резервоари остава неуловим до 2014 г., когато радара на Касини е използван за първи път за да покаже, че "Ligeia Mare" - второто по големина морето на Титан е богато на метан. Ново проучване, което използва също радара но в различен режим, независимо потвърждава този резултат.

Очакванията са, че "Ligeia Mare" ще се състои най-вече от етан, защото той се произвежда в изобилие в атмосферата от слънчевата радиация. Вместо това, откритието е чист метан. Новото изследване се основава на данни събрани от радара в периода между 2007 г. и 2015.

Голямото съдържание на метан се обяснява или с пресни валежи от метан, или че нещо премахва етана от езерото. Възможно е, етанът да се просмуква в земната кора под басейна или че по някакъв начин се влива в съседното море "Kraken Mare", но тези хипотези изискват по-нататъшни разследвания.

В своите изследвания, учените комбинират няколко радарни наблюдения на топлината излъчена от морето. Също се използват данни и от радарен експеримент проведен през 2013 год., когато специални радиосигнали са отскочили от повърхността на "Ligeia Mare".

По време на експеримента радара е уловил ехото от морското дъно. Заключението е, че дълбочината на басейна е около 160 метра, което е първото по рода си измерване на дъното на извънземно море. Изследването на радиосигнала предоставя данни и за температурата на морската течност и естеството на морското дъно. Откритието е, че морското дъно на "Ligeia Mare" вероятно е покрито със слой от органични богати съединения.

Азота и метана в атмосферата на Титан реагират до получаването на голямо разнообразие от органични материали. Учените смятат, че най-тежките от тези вещества попадат на повърхността и когато достигнат моретата, някои от тях се разтварят в течния метан. Неразтворимите съединения, като нитрилите и бензола потъват на морското дъно.

Проучването също така констатира, че бреговата линия около "Ligeia Mare" може да е пореста и да е залята с течни въглеводороди. Данните обхващат периода от местната зима към пролетта и учените очакват, че подобно на морския бряг на Земята околните твърди терени ще се затоплят по-бързо от морето.

Въпреки това, измервания от Касини не показват значителна разлика между температурата на морето и бреговете през този период. Това предполага, че терените около езерата и моретата са мокри или са покрити с течни въглеводороди, които ще им предадат свойства много близки до самото море.

Всичко това е един чудесен подвиг на съвременната наука, която вече прилича на истинска извънземна океанография на един чужд свят. Новите открития продължават и Титан просто няма да спре да ни изненадва.

Увеличаване Тази илюстрация показва как различните органични съединения си проправят път към моретата и езерата на Титан. Image Credit: ESA


  • 1722
  • 0
  • May 3, 2016

Коментар
Подобни публикации