spacebg covers

Мисията "опортюнити" официално приключи!
Мисия: Spirit and Opportunity


Увеличаване Спирит и Опортюнити. Двойката роботи - близнаци създадоха общност от хора от целия свят, от момента в който се приземиха на Марс съответно на 4 и 24 януари, през далечната 2004 г. NASA / JPL-Caltech

 


На 12 февруари, 2019 г., бяха отправени последните команди към Опортюнити, за жалост безрезултатни. И така, след общо 835 инструкции изпратени към робота от миналия юни, администратора на дирекция "Научни мисии" в щаба на НАСА, Томас Зурбухен е обявил мисията "MER" за "пълна", напълно успешна и приключила. В сряда 13 февруари са проведени пресконференция и тържество, с което се слага край на епохата "Опортюнити".

Опортюнити е марсоход на НАСА, който се противопостави на всички предизвикателства. Неговата първоначална мисия беше само 90 дни, но и с помощта на наземния екип, марсоходът просъществува почти 15 години, като през това време е произвел тонове данни, пренаписал е учебници, променил е начина, по който човечеството възприема червената планета, създал е култура, която забележително смесва науката и инженерството по начин, който никоя друга мисия не го е правила до момента.

Веднага, след като роботът изпраща последното послание от Марс на 10 юни 2018 г., се разгръща най-свирепата глобална прашна буря, която всъщност го приковава в долината "Устойчивост", в западния край на кратера на „Индевърър“.

Спирит и Опортюнити се приземиха съответно на 3 и 24 януари 2004 г. Роботите близнаци са разположени в противоположните страни на Марс и тяхната цел е да търсят признаци за отминала водна среда. И двата роувъра изпълниха тази своя научна цел и след това надминаха и най-смелите мечти.

Но през 2009 г., докато Спирит е движи на запад неговото ляво предно колело затъна в скрит кратер, пълен с богати на сулфати пясъци. Неспособен да се измъкне и да се позиционира правилно за зимата, роувърът постепенно изгасна. Въпреки че НАСА се опитваше да се свърже с него до 25 май 2011 г., мисията приключи.

Сега приключи и мисията "Опортюнити". Той стана първият робот, който изследва собственият си топлинен щит изхвърлен при кацането. От там неговата мисия продължи през равнината "Меридиани" към кратера "Виктория". След като го достигна продължи още три годишен преход към кратера "Индевър", който достигна през 2012 г. и където откри доказателства за съществувала влажна древна среда, която може би е била благоприятна за живота. "Кюриозити", най-новият роувър на Марс, също изпълни своята основна научна цел - засичането на неутрална течна вода през древността, но откритието дойде най-напред от Опортюнити, който изследва една специална скална жила близо до ръба на Индевър.

Накрая, мисията "Опортюнити" е историческа. Нейните данни са база, която ще се използва от всички бъдещи мисии до Марс, включително и най-скорошната - марсоходът който в момента се строи и ще се отправи на път към Червената планета през 2020 год. Да похвалим и ветровете на Марс. Въпреки, че те са причината мисията да приключи, през годините всъщност бяха колкото врагове толкова и приятели. Те са единствения способ слънчевите панели да се почистят от натрупаната върху тях прах, тъй че въздушните течения на Марс може би са критичния фактор за дълголетието на мисиите.


  • 1184
  • 0
  • Feb 15, 2019

Коментар
Подобни публикации