spacebg covers

мисията -кеплер- откри първите планети с размера на земята-
Мисия: Kepler


Мисията "Кеплер" откри първите планети с размера на Земята!

Космическия телескоп "Кеплер" е открил първата извън слънчева планета с размера на Земята. Всъщност планетата не е една а са две - Kepler-20e и Кеплер-20f, които обикалят около звезда, която е много подобна на Слънцето. За съжаление и двете планети обикалят много близо до звездата си, твърде далеч от обитаемата зона.

Новите планети се смята, че трябва да се скалисти. Кеплер-20e е малко по-малка от Венера - с размер 0,87 пъти радиуса на Земята. Кеплер-20f е малко по-голяма от Земята, на която радиуса се оценява на 1,03 пъти земния. И двете планети се намират в пет планетна система, наречена Kepler-20, която е отдалечена на около 1000 светлинни години от нас в съзвездието Лира.
Image credit: NASA/Ames/JPL-Caltech

Орбиталния период на Кеплер-20e е 6,1 дни, а на Кеплер-20f - 19,6 дни. Тези кратки орбитални периоди означават че планетите са много горещи и негостоприемни светове. Кеплер-20f се оценява с повърхностна температура 425 градуса по Целзий, което я прави подобна на дневната страна на Меркурий. Температурата на повърхността на Кеплер-20e е повече от 760 градуса по Целзий, която е достатъчна за да разтопи стъкло.

Тези условия изключват възможността новите планети да са близнаци на Земата. Но това откритие бележи друг момент от мисията "Кеплер" и изобщо от науката. С това откритие се доказва, че съвременната наука, или общество, е способно да открива чужди светове които са с размера на Земята. Това означава, че вече е въпрос на време да открием планета близнак на Земята. За напред към този въпрос няма да се обръщаме с "дали" или "възможно ли е", а ще казваме "кога". Основната цел на мисията "Кеплер" е да открие планета с големината на Земята, обитаваща обитаемата зона около своята майка звезда. Вече можем да се поздравим, знаем че други планети с размера Земята съществуват и че човека е в състояние да ги открива.

Кеплер-20 е слънчева система съставена от обща пет планети. Вече знаем за двете от тях. Останалите три са по-големи от Земята, но по-малки от Нептун. Кеплер-20b е най-близката планета, Кеплер-20с е третата и Кеплер-20g е петата и съответно най-далечната планета. Те обикалят звездата си, съответно за 3.7, 10.9 и 77.6 дни. Всичките пет планети имат орбити, разположени по-близо от тази на Меркурий в нашата слънчева система. Звездата принадлежи към един и същ спектрален клас (G-клас) като нашето Слънце, въпреки че е малко по-малка и по-хладна.

Системата има неочаквана договореност. В нашата слънчева система, малките скалисти планети са сгушени близо до Слънцето, докато големите братя обитават по-далечните краища. За сравнение, в системата на Кеплер-20 планетите се редуват в променлив размер: голяма, малка, голяма, малка и голяма.

Учените теоретизират, че сегашните места на планетите не са тези на които са се образували. Според тях, планетите са се образували по-далеч от звездата си и след това са мигрирали навътре, най-вероятно заради взаимодействията с диска от материята в който са се формирали.

На 5 декември научния екип на "Кеплер" обяви откриването на Кеплер 22б - първата планета в обитаемата зона. За съжаление тя е твърде голяма за да притежава достъпна скалиста повърхност. Сега Кеплер-20e и Кеплер-20f са с размера на Земята, но са твърде близо до тяхната звезда за да имат вода в течно състояние на повърхността. В подтвърждение на горната теза, ученият от мисията "Кеплер" казва следното:

"В космическата игра на криеница, намирането на планета с правилния размер и правилната температура изглежда само въпрос на време. Ние сме на косъм от момента и дори знаем, че най-очакваното откритие от Кеплер всеки момент ще дойде."

Източник: НАСА

  • 1913
  • 0
  • Mar 21, 2012

Коментар
Подобни публикации