spacebg covers

мисията -кеплер- откри първата си скалиста планета която е именувана kepler-10б новата
Мисия: Kepler


Мисията "Кеплер" откри първата си скалиста планета, която е именувана Kepler-10б. Новата планета е 1,4 пъти по-голяма от Земята и засега е най-малката планета, открита извън нашата Слънчева система. Откритието на тази така наречена "скалиста" екзопланета се базира на данни събирани повече от осем месеца от космическия телескоп от май 2009 г. до началото на януари 2010 година.

Кеплер е ултра-точен фотометър и измерва малкото намаляване яркостта на звезда, когато планета премине пред нея. Размерът на планетата може да бъде получен от тези периодични спадове в яркостта. Разстоянието между планетата и звездата се изчислява чрез измерване на времето между два последователни спада или това е времето за което планетата обикаля около звездата. Планетата обикаля своята звезда за 0,84 дни, което я прави повече от 20 пъти по-близо, отколкото Меркурий е до Слънцето. Следователно не е в обитаемата зона.
Художествена рисунка на Kepler-10б. Credit: NASA.

"Откриването на Кеплер-10б, която е нажежен скалист свят е важен крайъгълен камък в търсенето на планети, подобни на нашата собствена" казва Дъглас Хъдгинс - учен от програмата "Кеплер". "Въпреки, че тази планета не е в обитаемата зона, това показва че е възможно да се открият подобни светове, което е обещаващо че ще има още много подобни", допълва той.

Kepler-10б има маса 4,6 пъти тази на Земята, а средната и плътност е 8,8 грама на кубически сантиметър, което я прави да прилича на метално гюле. "Тази планета притежава повърхност на която може да се стъпи", коментира член от екипа на българският учен Димитър Съселов. Предстои началните данни от "Кеплер", да бъдат публикувани през февруари тази година. Така че до края на годината може да очакваме да се направят наистина първите изключително интересни открития.

Източник: НАСА

  • 1973
  • 0
  • Mar 21, 2012

Коментар
Подобни публикации