spacebg covers

куриозити е достигнал до скала която ще бъде първата цел за изследване от роботизираната ръка -
Мисия: Mars Science Laboratory


Куриозити е достигнал до скала, която ще бъде първата цел за изследване от роботизираната ръка.

В момента ровърът е на около 2,5 метра от скалата, която е точно по средата между мястото на кацането "Бредбъри" и специалната област "Glenelg", която ще предостави цели за изследване от анализаторите на проби. В следващите дни, научния екип планира роботизираната ръка да докосне скалата. След изследването се очаква да се получат данни за елементния състав и изображения в близък план.
Увеличаване Това е скалата "Jake Matijevic". Тя е висока около 25 см и широка около 40 см. Екипът на ровъра е определил този камък като подходяща цел за първото цялостно изследване от инструментите на роботизираната ръка. Изображението е направено от лявата навигационна камера (Navcam). Image credit: NASA/JPL-CaltechРоботизираната ръка завършва с въртящ се купол, на който наред с другите инструменти е монтиран "Alpha Particle X-Ray Spectrometer". Подобен спектрографски инструмент "Chemistry and Camera" е монтиран и на мачтата. Скалата ще бъде подложена на анализ от двата спектрометъра за да се разбере дали произвеждат подобни резултати. Това ще бъде още един тест за способността на ровърът да произвежда реални данни.

Скалата е наречена "Jake Matijevic". Jacob Matijevic е бившия главен инженер на проекта MSL, който почина 20 август на 64 годишна възраст. Matijevic също е бил водещ инженер на всички предходни ровър-мисии на НАСА до Марс - Sojourner, Spirit и Opportunity.

Куриозити извърши един непрекъснат преход в продължение на шест дни. Ежедневно, ровърът е преодолявал разстояния между 22 и 37 метра.

Другото интересно нещо е, че в продължение на два дни, Куриозити е наблюдавал Слънцето с главните си камери. Изображенията които е направил показват двата спътника - Фобос и Деймос да преминават пред Слънцето от гледна точка на ровъра. Резултатите от тези транзитни наблюдения ще помогнат в дългосрочното проучване на промените в орбитите на луните. Тези интересни явления също са наблюдавани и от Опортюнити.

Фобос много бавно се приближава към Марс, докато Деймос постепенно се отдалечава. Тези наблюдения ще помогнат да се намали несигурността в изчисленията на промените. При наблюденията на Фобос, времето за което тази луна преминава пред диска на слънцето е непридвидимо с няколко секунди. Неточностите в сроковете се дължат на все още не-напълно изяснената вътрешна структура на Марс.

Фобос предизвиква малки промени във формата на Марс по същия начин, по който Луната предизвиква появата на приливи и отливи на Земята. Промени на Марс зависят от неговия интериор, които от своя страна са причината за разпадането на орбитата на Фобос. Затова точното измерване на орбиталната промяна ще даде информация за вътрешната структура на планетата.

Куриозити е разположен близо до екватора, което означава че от негова гледна точка тези луни от време на време ще преминават пред диска на Слънцето. Тези явления са много подобни на частичните слънчеви затъмнения наблюдавани тук на Земята, защото очертанията на луните не покриват изцяло на Слънцето. Тези затъмнения на Марс могат да се наблюдават няколко пъти всяка година.

Наблюденията на транзитите са част от научната мисия на ровъра. Първия наблюдаван транзит е на Фобос. Събитието е настъпило през Сол 37 или 13-ти септември 2012 год. Главните камери "Mastcam" са оборудвани със специални филтри, които позволяват да се наблюдава директно Слънцето. Резултата е две минутно видео, като за този период очертанията на част от Фобос блокират около пет процента от диска на Слънцето.

Тази анимация показва транзита наблюдаван от "Mastcam 100" в девет кадъра. Друга версия е на разположение тук, която се състои от 20 кадъра направени от "Mastcam 34" , която притежава около една трета резолюцията на Мastcam-100. По време на наблюдението двете камери са генерирани общо 640 кадъра.

Транзита също е наблюдаван и от метеоинструмента "REMS", който е отчел около пет процента спад в ултравиолетовата светлина идваща от слънцето по време на събитието.

Както се изясни по-горе, тези наблюдения са ценни за учените, които ще се опитат да определят с точност орбиталните параметри на двете луни, което ще подскаже и нещо за вътрешната структура на Марс. Интересното е, че явленията могат да се наблюдават и от другата страна на планетата, от областта "Meridiani Planum" в която работи Опортюнити.

  • 1657
  • 0
  • Sep 20, 2012

Коментар
Подобни публикации