spacebg covers

космическият сателит -swift- телескопите -хъбъл- и -чандра- са обеди
Мисия: Swift - Gamma-Ray Burst Mission


Космическият сателит "Swift", телескопите "Хъбъл" и "Чандра" са обединили силите си, за да изучат един от най-озадачаващите космически взривове някога наблюдавани. Астрономите твърдят, че никога не са виждали толкова ярък, високо енергиен и продължителен взрив преди. Обикновено, гама-лъчите маркират разрушаването на масивна звезда и емисиите от тези събития никога не траят повече от няколко часа.

Въпреки че изследователската работа продължава, астрономите смятат, че необичайния взрив вероятно е станал, когато една звезда се е доближила твърде много до централната черна дупка на своята галактика. Интензивните приливни сили на черната дупка разкъсват звездата и изсмукания от нея газ, който пада към дупката. Според този модел се образуват мощни противоположни струи от дупката по ротационната ос. Мощния взрив от рентгенови и гама лъчи се наблюдава, когато една от тези струи е насочена към нас.
Credit: NASA, ESA, and A. Fruchter (STScI)

На 28 март 2011 г., Шифт открива първия от сериите взривове в съзвездието Дракон. След това сателита е определил позицията на експлозията, която е именувана гама-лъчево избухване (GRB) 110328A, след което се информират астрономите по света.

Десетки телескопи се обръщат към него и астрономите бързо забелязали малка, далечна галактика много близка до позицията на Swift. Хъбъл определил, че източника на експлозията се намира в центъра на тази галактика, която се намира 3.8 милиарда светлинни години от Земята. Същия ден, астрономите използват рентгеновата обсерватория Чандра за изучаване на озадачаващия източник. Изображението, което е локализират рентгеновите лъчи е 10 пъти по-точно от това на Swift и показва, че взрива се намира действително в центъра на галактиката, както е определил и Хъбъл.

Повечето галактики, включително нашата собствена, съдържа централна черна дупка с маса милиони пъти масата на Слънцето, а тези в най-големите галактики може да бъдат хиляди пъти по - голeми. Звездата вероятно е умряла в черна дупка по-малко масивна от Млечния път, която има маса четири милиона пъти тази на нашето Слънце.

Астрономите са открили и по-рано звезди разрушени от свръхмасивни черни дупки, но никой от тях не прилича на GRB 110328A. Източникът е претърпял множество избухвания. От 3 април, например източникът е избухнал повече от пет пъти. Астрономите продължават да изясняват причините които са в основата на тези избухвания, но засега се смята, че струята периодично се сблъсква с диск от материя около галактиката.

Източник: hubblesite

  • 1854
  • 0
  • Apr 1, 2012

Коментар
Подобни публикации