spacebg covers

космическият кораб -dawn- се установи в своята последна научна орбита
Мисия: Dawn - изследване на Веста и Церера


Космическият кораб "Dawn" се установи в своята последна научна орбита.

Това стана на 15-юни тази година. През последните шест седмици, сондата постепенно се издига спираловидно от най-ниската научна орбита (210 километра височина) до втората висока орбита отстояща 680 км над средната повърхност на Веста.

Данните получени от новото положение ще допълват данните получени от предишната висока орбита в която сондата работеше до октомври 2011 г. Но сега съществува една ключова разлика. Ъгълът на слънчевата светлина, падаща върху Веста е променен. Освен това северния регион също е осветен.

След като приключи и тази последна научна фаза, Dawn ще прекарат почти пет седмици ускорявайки се от гигантския астероид до точката в която Веста вече няма да е способен да задържи кораба със своята и без това слаба гравитация. Това ще стане около 26 август. След тази дата сондата ще предприеме второ космическо пътешествие през астероидния пояс до втората си цел - планетата джудже Церера която се очаква да достигне през 2015 год.
Увеличаване Това изображение показва част от осеяната с кратери повърхност на Веста, която е засипана с реголит. Реголита е фин материал, който покрива по-голямата част от повърхността на астероида. Той е засипал повърхността, след като е бил изхвърлен по време на формирането на кратерите. На изображенията реголита се появява гладък, защото е фин. Забелязват се също множество линейни функции по диагонала, които могат да се дължат на движението също на реголита.

Освен това се забелязва, че реголита покрива разнообразни кратери вариращи от съвсем пресни до изключително стари и ерозирали. Някои кратери дори са напълно засипани и се забелязват като плитки циркулярни депресии.

Това изображение показва област от квадранта "Lucaria" точно на север от екватора. Разстоянието до повърхността е 169 км, а разделителната способност е около 16 метра за пиксел. Image Credit: NASA/ JPL-Caltech/ UCLA/ MPS/ DLR/ IDA
Увеличаване Още едно изображение показващо реголита на Веста. Тук също се забелязват линейни канали и хребети по диагонала, които са по-малки от около 1 км в ширина, а някои имат дължини обхващащи цялото изображение. Забелязва се, че тези структури не са напълно линейни, дори повечето от тях са леко криволичат в една или повече области. Тези линейни функции са засипани от фините прахови частици образуващи реголита. Произходът на тези канали и хребети в момента се изследва.

Това изображение е в квадранта "Tuccia" в южното полукълбо на Веста. Разстоянието до повърхността е 188 км, мащаба е подобен на горния около 17 метра за пиксел. Image Credit: NASA/ JPL-Caltech/ UCLA/ MPS/ DLR/ IDA
Увеличаване Тука забелязваме стръмен склон близо до южния полюс. Той се идентифицира от тъмната сянка, която образува от лявата страна. На изображението е показано около 25 км от него, но общата дължина е по-голяма. В момента е необходимо да се определи точната височина на тази геоложка структура. Формирането също е загадка, но водещото мнение е, че процеса който е отговорен е обратен на формирането на скарповете или тази скара е издигната когато Веста е и изстивал.

Това изображение също показва област от южния полюс на Веста. Разстоянието до повърхността е 241 км, разделителната способност е около 24 метра за пиксел. Image Credit: NASA/ JPL-Caltech/ UCLA/ MPS/ DLR/ IDA

  • 1985
  • 0
  • Jun 19, 2012

Коментар
Подобни публикации