spacebg covers

изображението показва смес от гладки (означени като -s-) неравни (в) и нагънати текстур
Мисия: Lunar Reconnaissance Orbiter


Изображението показва смес от гладки (означени като "S"), неравни (В), и нагънати текстури (R) от повърхността. Някой от неравния материал е оградена от груб материал. Долната страна на гладките области са закръглени и продължават като нагънати успоредни бръчки. От горните краища на всяка част от гладките повърхности, изглежда че се отделя материал, който се свлича по посока на наклона върху същите гладки области, като произхожда от материала с грапава повърхност. Възможно е тези структури да показват свлачище, което изпитва наклонна недостатъчност на горния си слой, подобно на това, което сме наблюдавали на земните свлачища или снежните лавини. Този тип плъзгане се случва, когато материалът от горните и подземните пластове са с големи разлики.
Увеличи На изображението е показано северния фланг на конусообразна могила в близост до кратера Aratus. Ширината на снимката е около 672 м. Слънчевата светлина идва от ляво и осветява терена под ъгъл от 83°. [НАСА / GSFC / Arizona State University].

Оценките относно плъзгащата се дебелина на слоя, както и морфологичните характеристика на потока, ще позволят на учените да определят геотехническите (от земната механика) свойства на реголита. Тези изследвания са от ключово значение за разработването на бъдещи ровъри, космически костюми, както и инструменти за изследване на Луната.
Увеличи

Контекстна карта за кратера Aratus. Изображението е центрирано на 4.43 ° E, 23.09 ° С. [НАСА / GSFC / Arizona State University].

  • 1999
  • 0
  • Mar 17, 2012

Коментар
Подобни публикации