spacebg covers

Започна първата репетиция на "Озирис-Рекс"
Мисия: OSIRIS-REX


Тази схема показва траекторията и конфигурацията на космическия кораб по време на репетицията. Кредит: НАСА

През август мисията „Озирис-Рекс“ ще направи опит да се спусне до повърхността на астероида „Бену“ и да вземе почвени проби. Това на пръв поглед просто начинание се оказва изключително трудно и един от начините да се осъществи този подвиг е, като се тренира.

Първата тренировка започва днес, 14 април. Тази репетиция предвижда, космическият кораб да се спусне най-близо до повърхността на астероида, до момента.

Планът е, по време на спускането „Озирис-Рекс“ да осъществи общо три маневри. Най напред, едно кратко активиране на двигателите, трябва да спусне мисията на 125 метра над Бену. След като се стабилизира на това място, се предвижда още едно изгаряне, което ще насочи сондата към точката на третото изгаряне. Тази трета маневра, наречена „Мачпоинт”, се извършва на приблизително 50 м от повърхността на астероида и поставя космическия кораб в траектория, която съответства на въртенето на астероида. След това следва постепенно спускане към целевото място на приземяване.

Репетицията позволява екипът да практикува основни моменти от навигацията на космическия кораб. По този начин се гарантира, че когато истинското спускане започне, навигаторите ще могат да поставят сондата в точното време и на точното място. Освен това, репетицията трябва да гарантира, че новата система за автоматично насочване (NFT) работи и е способна да управлява скоростта на „Озирис-Рекс“ правилно, спрямо повърхността на астероида, когато спускането започне.

Всичко започва на един километър над повърхността. В тази точка, най-напред се тества устройството за събиране на проби. Неговият механизъм, трябва да се разгъне, и да се конфигурира правилно. Веднага след това космическият апарат започва да произвежда навигационни изображения които ще служат на NFT системата по време на спускането. NFT сравнява получените изображения в реално време с изображенията от бордовия каталог и решава на къде да насочва сондата.

Когато достигне 125 метра височина, слънчевите панели трябва да заемат позиция, наречена „Y-крила”. При нея, те остават на безопасно разстояние над повърхността на астероида. Тази конфигурация също поставя центъра на тежестта на космическия кораб директно над колекторната глава, която е единствената част, която ще се свърже с повърхността на Бену.

Успоредно с тази пренастройка, продължават да се произвеждат изображения, за навигационната система. След това, ще се извърши втора маневра, която трябва да сниши надморската височина на 75 метра за девет минути – най-близкото разстояние до момента.

Когато това се случи, сондата ще извърши обратна маневра и ще се издигне отново до обичайното си местонахождение, като ще върне нормалното положение на слънчевите масиви и колектора. С това тренировката приключва и екипът ще провери работата на системите по време на полета и поведението на NFT навигацията.

Следващата репитиция е планувана на 23 юни, а истинското спускане и вземането на проби ще е на 25 август.


  • 1636
  • 0
  • Apr 14, 2020

Коментар
Подобни публикации