spacebg covers

Една необичайна черна дупка.
Мисия: Integral


Данните от "Integral" - космически сателит на Европейската Космическа Агенция предназначен да изследвана високо енергийни източници във Вселената, са помогнали да се обясни работата на една загадъчна черна дупка, която изхвърля „куршуми“ от плазма, докато се върти в пространството.

Черната дупка е част от двоична система, известна като "V404 Cygni" и тя засмуква вещество от придружаващата я звезда. Системата е отдалечена от нас на разстояние около 8000 светлинни години и е идентифицирана за първи път през 1989 г. Тогава е причинила огромни изригвания от високоенергийни лъчения и частици.

След 26 години в латентност, черната дупка се пробужда отново през 2015 г., превръщайки се за кратък период от време в най-яркият обект на небето, наблюдаван във високо енергийни рентгенови лъчи.

Съвсем естествено това е привлякло вниманието на астрономите от целия свят и посредством колективните наблюдения се открива, че небесният обект се държи малко странно.

По време на избухването е наблюдавано прецизно поведението на струята, която представлява материя издухвана от мощното магнитно поле на дупката с много висока скорост. Откритието е, че струята всъщност представлява накъсани порции вещество, които се изстрелват в различни посоки, за време по-малко от час, което означава, че вътрешните части на системата се въртят доста бързо.

Обикновено астрономите наблюдават, че джетовете се изстрелват направо от полюсите на черните дупки, перпендикулярно на заобикалящия ги диск от материя. Дискът се образува от натрупването на материал от придружаващите дупките звезди.

До момента е наблюдавана само една черна дупка с въртяща се струя. Тя обаче се върти много по-бавно, извършвайки един цикъл за около шест месеца.

Астрономите са изследвали струите от "V404 Cygni" в радиовълни, използвайки телескопи като тези на много дългия базов ред в САЩ. Междувременно, високо енергийните рентгенови данни от Интеграл и други космически обсерватории са помогнали да се декодира това, което се случва във вътрешността на 10-километровия акреционен диск. Това е важно, защото именно механиката на диска причинява странното поведение на струята.

Теорията е, че дискът и черната дупка са несъвместими. Изглежда, че наклонът на най-вътрешната част на диска се колебае спрямо оста на въртене на дупката, което причинява огъня да излиза в различни посоки, понеже се променя ориентацията. Загадката тогава е, какво причинява тези колебания - нещо съвсем необичайно за черните дупки.

По време на избухването голямо количество от заобикалящия материал е паднал в черната дупка наведнъж. Наблюденията от Интеграл са използвани за оценка на енергията и геометрията на натрупването върху черната дупка, което от своя страна е от решаващо значение за разбирането на връзката между входящия и изходящия материал, за да се пресъздаде пълна картина на ситуацията.

Интеграл е наблюдавал V404 Cygni непрекъснато в продължение на четири седмици, докато други високоенергийни сателити са провеждали наблюдения за много по кратко време. Освен това, тази обсерватория е в състояние да открива гама-изригвания, най-енергичните явления във Вселената.

Новите рентгенови данни поддържат модел, при който вътрешната част на акреционния диск се накланя по отношение на останалата част от системата, най-вероятно това се дължи на наклона на черната дупка по отношение на орбитата на придружаващата я звезда.

Учените изучават какво е причинило това странно несъответствие. Една от възможностите е, че оста на въртене на черната дупка може да е наклонена от „удар“, получен по време на експлозията на свръхновата, която е образувала самата дупка.

Резултатите ще помогнат да се създадат сценарий, които ще се изучават от последните компютърни симулации, при които акреционният поток в близост до черната дупка и струите могат да се въртят заедно. Учените дори се надяват, че подобна динамика трябва да се очаква при всяка силно нарастваща черна дупка, чието въртене не е подравнено с входящия газ. Тогава ще трябва да вземем под внимание различните ъгли на наклона на струите, когато тълкуваме наблюденията на черните дупки в цялата Вселена.


  • 1373
  • 0
  • May 7, 2019

Коментар
Подобни публикации