spacebg covers

Една година около Церера
Мисия: Dawn - изследване на Веста и Церера


Увеличаване Тази мозайка от изображения показва интересната куполна планина "Ahuna Mons". Credit: NASA

Преди една година, на 6 март, 2015 г., космическият кораб "Даун" се установи в стабилна орбита около Церера, най-голямото тяло в астероидния пояс между Марс и Юпитер. От тогава, сондата е изпратила изобилие от снимки и други данни, които отварят вълнуващ нов прозорец към неизследваната досега, планетата-джудже.

Сред най-енигматичните структури е високата планина "Ahuna Mons". Тази планина се появява като малък издатък на повърхността, точно преди зазоряване. След това, формата на този мистериозен обект постепенно е започнала да се изяснява, но отдалече "Ahuna Mons" изглежда като пирамида, но при по-внимателно вглеждане, това най-добре се описва като купол с гладки и стръмни стени.

Най-новите снимки на "Ahuna Mons" са придобити 120 пъти по-близо, отколкото първоначалните и показват, че тази планина е изградена от много светъл материал, който особено ясно си личи по склоновете. Тя е около 5 км висока и ние само можем да си представим, колко величествена би била ако я погледнем от нейните подножия.

Освен нея, учените се идентифицирали и други характеристики на Церера, които биха могли да бъдат подобни на "Ahuna Mons", но нито една не е толкова висока и добре дефинирана като тази планина. Всъщност никой не е очаквал подобни издатъци и все още няма задоволителен модел, който да обяснява как са се формирали.

Около 670 км северозападно се намира също така забележителния кратер "Окатор", който със своето светло петно се забелязва от много далеч в космоса. С приближаването се установи, че съществуват най-малко 10 светли петна в този кратер и в момента дебатът е, дали този светъл материал е идентичен с материалът, открит на "Ahuna Mons".

Сондата ще картографира цялата повърхност на Церера от най-ниската планувана надморска височина, но процесът е бавен, защото планетата-джудже е много голяма и затова са необходими много орбити за да може всичко да попадне в полезрението на камерите. Планът е, учените да представят нови изображения и други прозрения относно Церера на 22 март, когато е 47-та Лунна и Планетарна научна Коференция.


  • 1504
  • 0
  • Mar 14, 2016

Коментар
Подобни публикации