spacebg covers

Две места за разтоварване на европейско-руската мисия "Exomars"
Мисия: ExoMars


Увеличаване

Вече са отсеяни две места на Марс като окончателни кандидати за роувър мисията "ExoMars" през 2020-та година. Това са "Oxia Planum" и "Mawrth Vallis".

И двете отговарят на редицата технически условия, позволяващи кацането. Най-напред те трябва да са разположени достатъчно ниско за да има достатъчно атмосфера, която да забави спускането с парашута.

След това, целевата елипса 120х19 km не трябва да съдържа неравности, които биха могли да застрашат приземяването, разгъването на рампата и управлението на марсохода. Това означава проучване на региона за стръмни склонове, насипен материал и едри скални късове.

"Oxia Planum" е избрана през 2015 г. и въпреки че все още е обект на изследване като цяло отговаря на изискванията. След двудневна среща с експерти от проекта като второ място е избрано "Mawrth Vallis".

Окончателното решение обаче ще бъде взето около година преди старта. И двата региона се намират на север от екватора в район осеян с много канали започващи от южните планини и достигащи северните низини. Очакванията са, че те са запази богата информация за геологията от влажната история на планетата, дори може да съдържат подписите на отминал живот.

Oxia Planum се намира на границата, където много канали се изпразват в обширните равнинни и там се съдържат слоеве от глина, образувани във водни условия преди около 3,9 милиарда години.

Наблюденията от орбита показват, че минералите там са представителни за наличните в широк район около тази област и по този начин биха могли да предоставят информация за условията в световен мащаб през тази епоха на марсианската история.

Mawrth Vallis всъщност е голям отливен канал отдалечен на няколкостотин километра от Oxia Planum. Целевата елипса е проектирана на юг от канала в регион отличаващ се с по-широки пластове богати на седиментни депозити, глина и разнообразие от минерали, които предполагат продължително наличие на вода, най-малко няколко стотин милиона години събрана в локални езера.

В допълнение, леко тонизираните фрактури съдържат "вени" от водоносни минерали, които сочат взаимодействия между скалите и течноста в подземните водоносни хоризонти, както и възможна хидротермална дейност, която може да е била само от полза за всички древни форми на живот.

Mawrth Vallis предлага прозорец към голям период от марсианската история и там може да се изследва еволюцията на влажната среда от много ранни моменти, до практическото и приключване.

Увеличаване

Това е един пример за това как се анализира кандидат-мястото "Oxia Planum" за мисията. Картата очертава границата (червеното) на целевата елипса. Цветовете представляват разнообразието на повърхностните терени, като равнини (зелени нюанси), канали (в синьо), кратери (жълти, с черни очертания), както и разнесени от вятъра функции (розови). Това не е геоложка карта, предназначена за научен анализ, а по-скоро е инструмент използван за идентифициране на различни повърхностни текстури по специално да се определят къде се крият потенциални опасности. NASA/JPL-Caltech/Arizona State University

Увеличаване


Изваян от древна течаща вода "Mawrth Vallis" е един от най-забележителните отточни канали на Марс. Долината е една от основните характеристики на границата между южните планини и северните низини.

Mawrth Vallis заема централно място в този образ, който е панорама от птичи поглед обхващащ 330 000 кв км площ, обграждаща долината. С дължина от 600 км и дълбочина до 2 км, тя всъщност е една от най-големите долини на Марс. Сред забележителностите са големите експозиции от филосиликати (изветрели глинести минерали), които са представени като най-светлия материал на снимката. Филосиликатите на Марс са доказателство за наличието на вода в течно състояние. Тъмните петна са останки от древна вулканична пепел, която е покрила част от глината и по този начин е защитила следите от евентуални древни микроби от радиацията и ерозията. Това превръща Mawrth Vallis в един от най-интересните райони за учените. ESA/DLR/FU Berlin


  • 1417
  • 1
  • Apr 13, 2017

Коментари
  • Ангел Apr 13, 2017
    Много добре сега с нетърпение ще очакваме събитието през 2020 година Успех! :)
Коментар
Подобни публикации