spacebg covers

данните от wise показват че семейство астероиди което се смяташе за отговорно за смъртта на диноза
Мисия: Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE)


Данните от WISE показват, че семейство астероиди което се смяташе за отговорно за смъртта на динозаврите, всъщност не е причината за една от най-големите мистерии на Земята.

Учените са уверени, че голям астероид се е разбил в Земята, преди приблизително 65 милиона години. Последващият катаклизъм е довел до изчезването на динозаврите и други форми на живот на нашата планета. Но те не знаят от къде точно е дошъл астероида и как точно се е отправил към Земята. През 2007 г. проучване във видима светлина от наземните телескопи за първи път намекна, че остатък от огромен астероид, известен като Baptistina е възможния заподозрян.

Според тази теория, Baptistina се е разбил в друг астероид орбитиращ в основния пояс между Марс и Юпитер преди около 160 милиона години. Сблъсъкът е разпръснал парчета с големина на планини. Едно от тези парчета се смята, че е засегнало Земята, причинявайки смъртта на динозаврите.
Image credit: NASA/JPL-Caltech

Тъй като този сценарий в по-голямата си част е предположение, учените трупат доказателства дали семейството на Baptistina е отговорната страна. Но с новите инфрачервени наблюдения от WISE, астрономите казват че Baptistina може да се оневини.

Видимата светлина се отразява от повърхностите на астероидите. Без да се знае какви са отразяващите свойства на повърхностите на астероидите е трудно да се установи точно размерите им. Обаче инфрачервените наблюдения позволяват по-точна оценка на размера. Учените дори откриват зависимост между инфрачервената светлина идваща от самия астероид, която е свързана с температурата на тялото и неговия размер. След като размерът е известен, отразяващата способност на обекта може да бъде преизчислен чрез комбиниране на инфрачервена светлина с видимите данни.

В мисията "NEOWISE" учените измерват рефлективността и размера на около 120 хиляди астероиди в основния пояс, в това число 1 056 членове от семейството "Baptistina". Учените изчисляват, че първоначалния родител Baptistina всъщност се е разпаднал преди около 80 милиона години - два пъти по-скоро отколкото е предложено първоначално. Тези резултати показват, че парчетата от оригиналния астероид Baptistina са могли да достигнат Земята за период от 15 милиона години.

Но учените казват, че този период е много малък за подобен процес. "Този процес се смята, че нормално отнема повече от десетки милиони години" - казва Ейми Mainzer, съавтор на новото изследване.

Сега астероидното семейство, което е убило динозаврите остава неизвестно. Въпреки всичко, съществуват доказателства, че тяло с диаметър 10 км е засегнало Земята преди 65 милиона години - това е огромния кратер в Мексиканския залив и наличието на редки минерали, които са често срещани в метеоритите, но рядко в Земята кора. За в бъдеще учените се надяват, че NEOWISE данните ще разделят семействата астероиди и ще проследят тяхната история и ще открият истинският виновник.

Източник: НАСА

  • 1794
  • 0
  • Mar 30, 2012

Коментар
Подобни публикации