spacebg covers

данните от текущото проучване от спътника на наса -swift- са помогнали на астрономите да
Мисия: Swift - Gamma-Ray Burst Mission


Данните от текущото проучване от спътника на НАСА "SWIFT" са помогнали на астрономите да решат десетилетната мистерия защо само един малък процент от черните дупки излъчват огромни количества енергия.

Само около един процент от черните дупки имат това свойство. Новите резултати потвърждават, че черните дупки "светят", когато галактиките се сблъскват, и натрупаните данни може да предложат поглед към бъдещото поведение на черната дупка намираща се в центъра на нашата галактика.

Интензивните емисии от галактическите центрове възникват от намиращите се там супермасивни черни дупки, съдържащи между един милион и един милиард пъти масата на Слънцето. Някои излъчват енергия 10 милиарда пъти на слънцето и тези активни галактични ядра (AGN) са най-светлите обекти във Вселената. Те включват и квазерите.

Допреди проучването на небето в твърди рентгенови проучвания на SWIFT, астрономите са се съмнявали че техният източник е главно от AGN. Облаци от прах и газ обкръжаващи черните дупки в активните галактики, може да блокират ултравиолетовите, видимата и късовълновите, и по-меките рентгенови лъчи. Инфрачервените лъчи от топлия прах в близост до черната дупка може да преминават през материала, а това може да бъде объркано с емисиите от звездите, които са в райони на галактиката. Твърдите рентгенови лъчи може да помогнат на учените директно да открият енергийна черна дупка.
Увеличаване Оптична колекция от много активни галактични ядра, зарегистрирани от Swift BAT . Твърдите рентгенови изследвания ясно показват галактики в процес на сливане. Тези снимки, са направени с 2.1-метровия телескоп в Kitt Peak National Observatory in Arizona и показват галактически форми, които са или физически преплетени или имат нарушения от тежестта на близките съседи. Тези AGN са известни още преди изследването на SWIFT , но той е открил десетки нови в по-далечни галактики. Credit: NASA/Swift/NOAO/Michael Koss and Richard Mushotzky (Univ. of Maryland)От 2004 г., Burst Alert Telescope (BAT) намиращ се на борда на SWIFT картографира небето в Х-лъчи. Изследването е чувствително главно към AGN и обхваща района около нас на разстояние от около 650 милиона светлинни години, като са открити десетки не каталогизирани досега системи. Изследването дава много по-различна картина за AGN. Учените са установили, че около една четвърт от активните галактики са в процес на сливане или са близки двойки. Според главният учен Michael Koss "Може би 60 процента от тези галактики ще слеят напълно в следващите милиард години, което задейства AGN."

Никога досега не е наблюдавана проявата на AGN толкова ясно, но това е едва началото на проучването на небето в твърдата рентгенова радиация и ще предстоят още много изненади.

Сателитът на SWIFT функционира в орбита от 2004год., като основната му цел е да изследва космическите взривове или освобождаването на огромни енергии във Вселената. За тази цел има три научни инструмента: Рентгенов телескоп (XRT), ултравиолетов/ оптичен телескоп (UVOT) със съвместно подравнени полета на виждане, както и Burst Alert Telescope (BAT), който е малко по-особен инструмент, чието главно предназначение е да улавя гама лъчевите избухвания (GRB) за които следи небето и след това да сигнализира на другите два инструмента, които да изследват явлението. Повече технически данни и информация за BAT тук.
НАСА

  • 1697
  • 0
  • Apr 1, 2012

Коментар
Подобни публикации