spacebg covers

вояджер 1 е достигнал най-външната граница на слънчевата система космическ
Мисия: Voyager


Вояджер 1 е достигнал най-външната граница на слънчевата система.

Космическият кораб "Вояджър 1" е навлязъл в нов район от най-далечните краища на нашата Слънчева система. Изглежда, че това ще е най-последната област, която апаратът трябва да премине преди да достигне междузвездното пространство.

Новата област е нещо като "магнитна магистрала" за заредените частици, понеже линиите на магнитното поле от Слънцето се свързват с линиите на магнитното поле от междузвездната среда. Тази връзка предоставя възможността частиците с по-ниски енергии идващи от вътрешността на хелиосферата да затихнат напълно, а високо енергиийните частици от външната среда съответно да се влеят навътре. Преди да навлязат в този регион, частиците от вътрешната страна се движат произволно, но след това те сякаш се улавят в капан от магистралата и се насочват по линиите на магнитните полета.
Увеличаване Вояджър се движи през потоци от заредени частици. Съвсем скоро тази картина ще стане по-хаотична и корабът ще се отправи в междузвездното пространство. Image credit: NASA/JPL-CaltechНаучният екип е заключил, че този регион все още е част от слънчевата система, защото не се е променила посоката на линиите на магнитното поле от Слънцето. Очакванията са, тази посока да се промени, когато Вояджър премине в междузвездното пространство, защото магнитните линии трябва да се затворят подобно на линиите образувани от обикновен магнит. След теоретичната промяна на посоката, следва много бързо изчезване на цялото магнитно поле, оставяйки само фоновото междузвездно.

Въпреки че апаратът все още е вътре в околната среда на Слънцето, по-голямата част от частиците, които регистрира идват от междузвездната среда. Всъщност, ако се съди по данните от двата инструмента измерващи заредените частици, трябва да се направи извода, че апаратът вече се движи в междузвездната среда защото болшинството от частици е от нея. Тези данни се получават от 28 юли тази година насам. Заради това, учените вярват, че това е последният етап от пътуването към междузвездното пространство. Ако се продължи тази тенденция, частиците от Слънцето ще затихнат напълно до няколко месеца, а до няколко години и магнитните полета ще станат типични за междузвездното пространство.

През декември 2004 г., Вояджър 1 прекоси една точка в пространството, където слънчевия вятър взаимодейства за първи път с междузвездната среда. В този район, потокът от заредени частици струящи от Слънцето рязко се забавя. След това в продължение на пет години космическият кораб е установил, че скоростта на тези частици от свръхзвукова е станала нула.

Тази магистрална област изглежда че е мястото, където изчезва и магнитното поле. Успоредно с изчезването на частиците, спада и интензитета на магнитното поле.

Но данните от магнитометъра сочат, че магнитното поле от Слънцето все още съществува. Сега, това е наистина последната област от слънчевата система. Изчезне ли и магнитното поле, вече по нищо няма да си личи, че наблизо съществува звезда, какво остава за планети. По нататък следва само пустош. Вояджър ще продължи да праща данни може би още десетилетие, но те ще са еднообразни и ще показват характеристиките само на средата между звездите.

  • 2219
  • 0
  • Dec 5, 2012

Коментар
Подобни публикации