spacebg covers

вояджер 1 доказа че все още е напълно функционален кораб и може да променя своята позиция в простр
Мисия: Voyager


Вояджер 1 доказа, че все още е напълно функционален кораб и може да променя своята позиция в пространството!

В коя посока се движи потока от заредени частици идващи от Слънцето, когато наближим края на Слънчевата система? Това е просто въпрос поставен на най-далечния космически кораб построен от човечеството - Вояджер 1. За да отговори на него Вояджер е променил ориентацията си в пространството.

За да може Вояджер 1 да събере данните с детектора на ниско енергийни заредени частици, космическия кораб извърши маневра на 7 март. Уникалното е, че той не е правил това от 21 години, освен в подготвителния тест миналия месец.
Credit: NASA

В 9:10 ч. PST (24:10 EST - все американски времена), най-отдалечения космически кораб на човечеството се завъртя на 70 градуса обратно по часовниковата стрелка от обичайните му ориентация спрямо Земята и зае нова поза за два часа и 33 минути благодарение на жироскопа. Последният път, когато космическия кораб е променял позицията си в пространството е било на 14-ти Февруари 1990, когато Вояджер 1 прави портрет на планетите на Слънчевата система.

"Въпреки, че Вояджер 1 е пътува през Слънчевата система вече 33 години, той е още достатъчно гъвкав за да прави гимнастика, която не сме го молили да прави 21 години ", каза Сюзан Дод, ръководител на проекта "Вояджер". "Апарата изпълни маневрата без проблеми, и ние с нетърпение очакваме да го направи още няколко пъти, за да позволи на учените да събират данните, които се нуждаят."

През юни 2010 г., когато Вояджер 1 е на около 17.0 милиарда километра от Слънцето, данни от ниско енергийния инструмент започнаха да показват, че нетния пасивен поток на слънчевия вятър е равен на нула. Това означава, че Вояджер е достигнал Хелиопаузата. Хелиопаузата е най-външния район на Слънчевата система, където слънчевия вятър се забавя до нула от междузвездната материя. Тя представлява ивица в която вятъра от праволинейно извършва турбулентно движение и постепенно замира в междузвездната среда. Вече в хелиопаузата, въпреки че детектора показва нула, не означава, че вятърът е изчезнал в тази област. Най-вероятно той просто се е обърнал под друг ъгъл. Но дали това е нагоре, надолу или настрани?

"Тъй като посоката на слънчевия вятър се е променила и радиална скорост е спаднал до нула, ние трябва да променим ориентацията на Вояджер 1, така че инструмента да действа като един вид ветропоказател, за да види по какъв начин вятъра се разпенва сега ", казва Едуард Стоун, учен от проекта "Вояджер". "Познаването на силата и посоката на вятъра е от решаващо значение за разбирането на формата на нашия слънчев балон и ще е оценка за това колко далеч е кораба от края на междузвездното пространство."

Инженерите извършват правят тест на въртенето на 2 февруари в продължение на два часа и 15 минути. Когато данните от Вояджер 1 бяха получени на Земята около 16 часа по-късно, екипа на мисията е установил, че теста е успешен и космическия кораб не е имал проблем да се пренасочи обратно, като използва за ориентир звездата Алфа Кентавър.

Успешната маневра, дава "зелена светлина" на още пет от тези маневри през следващите седем дни, като най-дългата ще е с продължителност три часа и 50 минути. Данните от инструмента вече са получени в JPL, но ще отнеме няколко месеца на учените да анализират данните.

В момента Вояджер 1 е на около 17400 милиона километра разстояние от Слънцето. Вояджер 2 е на 14,2 милиарда километра но в различна траектория. Очаква се следващите години пасивния поток на слънчевия вятър да спадне до нула и за Вояджер 2, и може пък и той да предприеме тези маневри.

Източник: НАСА

  • 2079
  • 0
  • Mar 29, 2012

Коментар
Подобни публикации