spacebg covers

Бетелгейзе потъмнява


Увеличаване Червената супергигантска звезда Бетелгейзе, е подложена на безпрецедентно затъмняване. Това е подробен образ на повърхността на звездата, получен от инструмента „SPHERE“ на VLT. Сравнен с изображения направени непосредствено преди затъмнението се вижда как видимата форма се е променила. Credit: ESO/M. Montargès et al.

 

Бетелгейзе е червен супергигант и той е бил една от най-ярките звезди на нощното небе в съзвездието „Орион“. Но от миналата година започва да се случва нещо странно, звездата постепенно губи от блясъкът си или се затъмнява. В момента видимата яркост е спаднала с около 36% от нормалната и промяната е забележима дори с невъоръжено око. 

Съвсем естествено, подобно нещо не може да убегне от вниманието на Астрономите. Една щастлива случайност е, че са проведени подробни наблюдения през януари 2019, точно преди да започне да се затъмнява. Това предоставя възможност за сравнение, преди и след затъмнението. Сега, новите изображения показват, че Бетелгейзе освен че намаля блясъкът си, изменя и видимата си форма. 

Астрономическите ентусиасти се чудят, или по скоро се надяват, дали затъмняването означава, че всеки момент тази звезда ще експлодира като свръхнова? Както всички червени супергиганти, Бетелгейзе един ден ще се превърне в свръхнова, но астрономите не смятат, че това ще се случи точно сега. 

Те са съставили други хипотези, които обясняват какво точно причинява промяната на формата и яркостта. Единият от сценариите е охлаждане на повърхността поради изключителна звездна активност. Това би причинило огромни слънчеви петна, които причиняват спад на радиацията излъчвана от звездата. Другата възможност е, прекалено изхвърляне на прах, която затъмнява звездата. 

Бетелгейзе е на разстояние 700 светлинни години от нас, тъй че дори да избухне като свръхнова, тя няма да засегне Земята. Лошото става, ако разстоянието е по-малко от 100 светлинни години. Взрив на свръхнова на разстояние по-малко от 50 светлинни години ще унищожи повечето висши животински видове. 

Новите наблюдения главно във видимия и инфрачервен спектър, доказват че обстановката около звездата се запрашава. Всъщност средните инфрачервени вълни предоставят възможността да се наблюдава повърхността на звездата директно през прахта и се оказва че звездата си е наред.  

Сравняването на снимки във видима и инфрачервена светлина, показват облаци от прах изхвърлени поне в нашата посока, които поглъщат видимата светлина и причиняват спада на блясъка.  

Съвременната астрономия твърди, че "ние всички сме направени от звезден прах". Но откъде всъщност идва тази прах? Червените супергиганти като Бетелгейзе изхвърлят огромни количества прах, нещо повече когато настъпи моментът на свръхновата, тази прах най-напред се обогатява със всички тежки елементи, след това се изхвърля далеч в пространството, където може да формира други звезди, планети и може би хора. 

Когато наблюдаваме Бетелгейзе затъмнена и деформирана ние не виждаме смърт, напротив виждаме началото на сътворението. 


  • 1004
  • 0
  • Feb 21, 2020

Коментар
Подобни публикации