spacebg covers

астрономите са наблюдавали сблъсъци на звездни ветрове изхождащи от две масивни звезди двете звезд
Мисия: Swift - Gamma-Ray Burst Mission


Астрономите са наблюдавали сблъсъци на звездни ветрове изхождащи от две масивни звезди. Двете звезди обикалят една около друга, а ветровете които излъчват периодично се сблъскат излъчвайки огромно количество рентгенови лъчи.

Звездния вятър, заедно с интензивната светлина от масивна звезда може да окажат огромно влияние върху околната среда. Често, те довеждат до компресията на околните облаци от газ и прах, като резултата е образуването на нови звезди.

В други случаи те може да издухат облаците надалеч, като елиминират всякаква възможност за звездообразуване.
Това е масивния звезден клъстер "Cyg OB2" погледнат с XMM-Newton. Клъстера е отдалечен на 4700 светлинни години от нас в съзвездието Лебед. Забележителното при него е, че съдържа множество масивни O-тип звезди, които светят ярко в рентгенови лъчи. Cyg OB2 # 9 се вижда като ярка звезда точно под централната звезда. През 2008 г. се е доказало, че това е двойна система. Наблюденията на XMM-Newton, заедно със светкавичната реакция на Swift са открили, че звездните ветрове взаимодействат интензивно и светят четирикратно над обичайното рентгеново излъчване, когато звездите са най-близо една до друга. На изображението се наблюдават още стотици по-малко масивни звезди, които обаче са достатъчно мощни за да светят също в рентгенови лъчи. Credits: ESA/G. RauwСега, европейската рентгенова обсерватория "XMM-Newton" и сателита на НАСА "Swift" са открили истински "Розетски камък" за тези процеси. И двата телескопа са наблюдавали далечната двойна система "Cyg OB2 # 9", находяща в съзвездието Лебед. Тази система се състои от две масивни звезди, които заливат околния звездообразуващ регион с интензивни ветрове, които периодично взаимодействат помежду си с високи скорости.

Cyg OB2 # 9 е озадачавала астрономите от много години. Този обект е излъчвал нехарактерни радио емисии, които могат да се обяснят само ако се приеме че той не е единична звезда. Но потвърждението че това наистина е двойна система идва чак през 2008 г.

Сега вече се знае, че тя се състои от две "О" тип звезди. Едната е с маса около 50 пъти масата на Слънцето, а другата съответно надвишава нашето светило 45 пъти. Погледнати отстрани тези звездни титани са разделени от разстояние около три пъти разстоянието между Слънцето и Земята.

Но когато откритието е станало, не са наблюдавани преки доказателства за сблъсъци на ветровете излъчвани от двете звезди, въпреки че подобен феномен би излъчвал рентгенови лъчи.

Рентгеновия подпис се открива само в момента, когато звездите са най-близо една до друга по пътя на своите орбити. Тази точка настъпва веднъж на 2.4 години, а последния "перигей" беше между юни и юли 2011 год.

Когато телескопите са погледнали системата през този период те са регистрирали сблъсъци между свирепи звездни ветрове. Резултата е генериране на гореща плазма с температура около един милион градуса светеща ярко в рентгенови лъчи.

Телескопите са отчели четирикратно увеличение на енергията в сравнение с нормалното рентгеново излъчване характерно за периодите, когато звездите са далеч една от друга. Това показва че те обикалят по издължени елиптични орбити.

Броя на наблюдаваните подобни сблъсъци на звездни ветрове във Вселената е много малък. Но за разлика от всички, уникалното при Cyg OB2 # 9, е че ветровете запазват своите стойности през цялото време, а се променя само интензитета на лъченията когато звездите се доближат една до друга. Всички други звездни системи се отличават с непостоянство на ветровете и резки спадове интензитета на рентгеновите лъчи.

Тази система може да се смята за първия "прост" пример върху който може да се изградят компютърни модели, които в крайна сметка ще помогнат да се разберат характеристиките на мощните звездни ветрове.

От изследването на тази специфична система учените ще могат да определят не само параметрите на ветровете, но и тяхната връзка както със излъчващата ги звезда, така и с околната материя в подробности, което както стана въпрос по-горе е важно. Може би подобни ветрове са натискали междузвездния облак от който са се образували Слънцето, планетите, а в крайна сметка и ние.
Увеличаване Художествено изображение на Cyg OB2 # 9. Credit: NASA/C. Reed

  • 1969
  • 0
  • Oct 15, 2012

Коментар
Подобни публикации