spacebg covers

Астрономите откриха вода около умираща звезда
Мисия: Hubble Space Telescope


Увеличаване Това е художествено представяне на богат на вода астероид разкъсан от силната гравитация на бялото джудже "GD 61". Подобни обекти вероятно са отговорни за основната част от водата на Земята, които също представляват градивните елементи на планетите от земен тип. Credit: NASA, ESA,

Астрономите с помощта на Хъбъл са открили скалисти отломки около чужда звезда, които могат да съдържат значителни количества вода. Звездата е бяло джудже кръстена "GD 61" и тя се счита за мъртва, защото вече е привършила своето гориво. Новото откритие предполага, че нейната система, отстояща на около 150 светлинни години от нас е имала потенциала да съдържа подобни на Земята планети.

Новото изследване много прилича на процесите които протичат в наземните ускорители за елементарни частици. Учените не могат да изследват дадена частица директно, но ако я ускорят достатъчно и заставят тя да катастрофира, тогава могат да изследват получените отломки, които разкриват свойствата на първоначалната частица.

По същият начин, астрономите не могат да видят малките планети около далечните звезди. Но ако те са разрушени и изследват получените отломки, тогава ще могат да научат много неща за вече несъществуващите планети. Заради това, особен интерес представляват белите джуджета - това са останките от подобни на Слънцето звезди, които са могли да приютят земеподобни планети. Стихиите които са предизвикали по време смъртта си, са разрушили най-вътрешните и съответно най-интересните за нас планети. Сега спектрографът на Хъбъл (COS) изследва съставът на тези отломки, които непрекъснато попадат върху голям брой бели джуджета, сглобявайки изначалния състав на планетите.

GD 61 е останка от малко по-масивна звезда звезда, но все пак е близка по маса до нашето Слънце. Тя е изчерпала своето гориво само за 1.50 милиарда години. Нашата звезда ще живее около десет пъти по-дълго. Астрономите още през 2008 год. са открили изобилие от кислород в нейната атмосфера. Постепенно, учените осъзнават, че това е издайническия подпис на интересен материал, който попада върху звездата и замърсява атмосферата. Белите джуджета представляват нещо като "бял лист хартия" - те са изградени само от чист водород и хелий. Сценарият със замърсяването е потвърден и от наблюденията на космическия телескоп "Спицер" през 2011 г., който показва, че звездата притежава плътен диск от отломки, които непрекъснато падат върху нея и замърсяват иначе девствената атмосфера.

Сега, астрономите с помощта на COS са изследвали ултравиолетовия спектър. Резултатът е впечатляващ - освен кислород, върху бялото джудже непрекъснато вали магнезий, силиций и желязо, които елементи са основните компоненти на скалите. Чрез определяне относителното количество на тези елементи спрямо това на кислорода учените предсказват колко кислород трябва да съдържа атмосферата на бялото джудже. Те са установили значително повече кислород, отколкото е трябвало да бъде натрупан от скалните минерали.

Този излишък може да се обясни само с вода или с въглероден моно или диоксид. Но в тази звезда на практика няма въглерод, което показва, че кислорода идва само от водата. До момента, други бели джуджета показват малки количества въглерод, което учените интерпретират, че идва от непрекъснат поток от комети, които са богати както на вода, така и на въглеродни съединения.

При новото изследване, Хъбъл е наблюдава около 100 бели джуджета. Анализа все още продължава, но екипът смята, че най-малко 20 на сто от джуджета показват протичащо натрупване на планетарни отломки, но техният брой може да нарасне до 50 на сто.

Погледната като астрономическо тяло, Земята е "суха" планета - само 0,02% от нейната маса е вода. Според учените, когато се е образувала, Земята е представлявала нажежена топка от лава, която мигновенно е разрушавала всяка капка вода попаднала върху нея. Всичката сегашна вода е натрупана от астероиди и комети, когато нашият свят е изстинал достатъчно и условията са позволявали да задържат вода.

Новото откритие показва, че същата схема на "водоснабдяване" може да се е случила и на друго място във Вселената, в една, вече умираща слънчева система. Това е най-новото доказателство, че астероидите и кометите са отговорни за нашите океани.

Ако погледнем слънчевата система след около шест милиарда години, тя ще изглежда по същият начин, по който се появява сега GD 61 пред телескопите ни. Може да се каже, че учените отново погледнаха бъдещето ни.


  • 1922
  • 1
  • Oct 17, 2013

Коментари
  • aknur Oct 26, 2013
    hubavo e
Коментар
Подобни публикации