spacebg covers

астрономите изненадващо откриха необичаен звезден съсед- инфрачервеният косм
Мисия: Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE)


Астрономите изненадващо откриха необичаен звезден съсед!

Инфрачервеният космически телескоп "WISE" е открил двойка звезди, които са отдалечени само на 6.5 светлинни години от нас. Това ги прави третата най-близка звездна система до Слънцето. Другите две са известната система на Алфа Кентавър, която е отдалечена само на 4.4 светлинни години и звездата на Бърнард, която е разположена на 6 светлинни години от нас.
Художествена интерпретация на новата звездна система. Credit: Janella Williams, Penn State UniversityДвете звезди принадлежат към класа на кафявите джуджета. Това са звезди, които не притежават достатъчно маса, за да поддържат стабилни ядрени реакции в недрата си. В резултат на това, те са студени и бледи, и повече наподобяват гигантска планета подобна на Юпитер, отколкото звезда като Слънцето.

Новите съседи се наричат "WISE J104915.57-531906". За момента те са най-близките звезди открити от WISE, но анализа на данните от вече приключилата мисия продължава и не е изключено в бъдеще да се появи нова още по-близка звезда до нас. Тези открития със сигурност ще се потвърдят, когато заработи строящият се в момента космически телескоп "Джеймс Уеб".

За момента статусът на системата не е напълно изяснен. Изглежда, че едната звезда е от спектрален клас "L8" с температура между 1 300 и 2 000 K. Подобен обект би се появил пред нас тъмно червен. Другата звезда "WISE 1049-5319 Б" се намира на прехода между спектрален клас L и T. L класът се отличава с характерни спектрални линии издаващи водата и въглеродния оксид. T-класът се характеризира със следи от метан, натрий и калий. Втората звезда изглежда че свети във всичките тези канали и ако можехме да я видим директно, тя би изглеждала тъмно лилава.

Двете тела, обикалят общия център на тежестта за период от около 25 години. Това ги прави изключително интересни за бъдещите изследвания, защото подобен орбитален период означава, че те са една от най-близките отворени системи. Освен всичко друго, тази сравнително добра отдалеченост между тях, за астрономите означава, че биха могли да приютят евентуални екзопланети.
",""] } } }) })