spacebg covers
за сайта

За Сайта

Добре дошли в сайта СпейсБг.

Драги привърженици,

 

Имало е период от човешката история, който е бил преди изобретяването интернет, телевизията, радиото, книгите и изобщо писаната история. Този период е бил много по-дълъг от всичко което знаем за нас. В тази отдалечена епоха, човека е живял буквално под звездите. Той ги е наблюдавал и чувствал като нещо естествено и близко, което чувство е било натрупвано нощ след нощ в продължения на хилядолетия. В резултат на това, космоса се е превърнал в част от самите нас. Смятам, че няма човек, който да не трепне когато наблюдава величието на отрупаното със звезди небе, което от своя страна е било "Великото тайнство" за много предходни поколения. Сега сме на прага да разгадаем това велико тайнство, което от своя страна отваря врата към един огромен и безкраен космически океан.

 

В момента живеем в най - златния период от изследването на космоса. Това става с армада от космически апарати, кръжащи около Земята, Слънцето или кръстосващи Слънчевата система. Безброй телескопи, наземни и космически са вперили погледа си в бездните на пространството. Зад всеки космически апарат работят стотици учени, които участват в осъществяването, управлението и анализа на данните постъпващи от тях. Също стотици хиляди умове денонощно градят нови теории, които имат за цел да опишат същността на Слънчевата система, галактиката и Вселената в която живеем. Това ще даде отговор и за самите нас - Кои сме? Как сме създадени? Каква е съдбата ни? Как ще се променим за в бъдеще? Това не са лесни въпроси и ние търсим техните отговори още от дълбока древност, а най-вероятно дори от момента, когато човека се е сдобил с интелект.

 

Само за няколко века започваме да осъзнаваме, че най-накрая можем да намерим отговорите който търсим. С помощта на мощния научен инструмент, който е едно от най-великите "изобретения" на човека, установихме правилните си координати в космоса, което от своя страна разкри колко нищожни сме спрямо необятната Вселена. Нещо повече, дори цялата ни история като вид на Земята е само едно трепване в безкрайния космос. Успоредно с тези открития, възникват множество допълнителни въпроси, някои от които засягат както местния локален космос, а други са дълбоко фундаментални.

 

Сайтът е дело на Ангел Танин и е създаден изцяло с любителска и образователна цел, която е популяризиране изследването на космоса за българския читател. При неговото съставяне е използвано голямо количество снимков и текстов материал, предоставени от космическите агенции. Повечето от материалите са преводни, но тяхното съдържание е до голяма степен дело и на автора. За да бъда най-обективен, моето старание е, публикуваната информация да бъде само от достоверни източници, които са отбелязани със съответни линкове. Вярвам, че сайта ще се възприеме от хора с най-разнообразни интереси и занимания, и ще засили интереса на българския читател към овладяването на космоса и космонавтиката.

 

Автора.
За връзка mail@spacebg.com